wtorek, 23 sierpnia 2011

zupa pomidorowa

dzisiaj coś co tygryski lubią najbardziej - czyli zupa pomidorowa. Ale nie byle jaka zupa, gęsta, słodko - kwaśna, po prostu wspaniała :)


potrzebne składniki:

garnek rosołu,
marchew z rosołu (im więcej tym lepiej),
1/2 - 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (w zależności od ilości rosołu),
1-2 łyżki śmietany,
szczypta soli.

Z rosołu wyciągamy marchewki, zagotowujemy.

Marchewki z niewielką ilością rosołu miksujemy w blenderze, następnie dodajemy do rosołu, gdy całość się zagotuje dodajemy koncentrat pomidorowy.

Śmietanę delikatnie solimy (żeby się nie zważyła), hartujemy gorącą zupą (dodajemy trochę zupy i mieszamy), następnie dodajemy do garnka, mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy.

podajemy z ryżem lub makaronem (jeśli mam być szczera do pomidorowej wolę ryż).

9 komentarzy:

  1. Klasyczna pomidorówka :) Ja też zawsze zabielam i dziwię się, jak ktos je nie zabieloną. Tylko że ja dodaję do niej ryż - upodobanie małżonka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. kasiu ja też wolę z ryżem ale akurat został mi makaron z rosołu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam! szczególnie z ryżem!

    OdpowiedzUsuń
  4. u mnie w domu też się zabiela pomidorówkę. Ja czasem zabielam, czasem nie w zależności od nastroju :)
    Nigdy jednak nie dodaję ani marchewek ani koncentratu. Prawdziwa pomidorówka to tylko na wekowanych latem pomidorach :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja też wolę zabieloną, ale On lubi bez smietany, więc siłą rzeczy robię ją właśnie w ten sposób. A marchewki jeszcze nigdy nie miksowałam do pomidorowej - musze spróbować :) I kwestia ryżu czy makaronu zalezy u mnie od dnia - choć częsciej wybieram makaron.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. kueze dziewczyny jak to jest, że gotujemy zawsze tak jak Oni lubią, często rezygnując z własnych upodobań? To NIESPRAWIEDLIWE!!

    Maugustynko z ryżem jest najlepsza

    Agna jasne że z prawdziwych pomidorów jest najlepsza ale z braku laku dobry i koncentrat :::)

    tu-siu pomidorowa ze zmiksowaną marchewką jest gęstsza i ma słodkawy posmak

    OdpowiedzUsuń
  7. Heh:)
    Zrobione:) Ale marchew starałam na tarce,nie mam tu blendera:(
    PYCHA!
    oliwkakarolina

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja wolę z makaronem :) pycha zupka :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. oliwko smakuje inaczej ni tradycyjna i wg mnie o niebo lepiej :)
    evita0007 każdy ma inny gust :) i całe szczęście bo inaczej byłoby nudno :0

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za komentarz