Dzisiaj danie z serii czyszczenie lodówki. często jest tak, że mamy w lodówce różne składniki i niebardzo wiemy co z nimi zrobić. Ja miałam w lodówce mięso mielone, kawałeczek żółtego sera i kilka pieczarek, a mój mąż miał wielką ochotę na mielone, połączyłam wszystko razem.. Kotleciki wyszły pyszne i od tej pory często goszczą na naszym stole :)
potrzebne składniki:
0,5 kg mięsa mielonego (najlepiej mieszane wołowo-wieprzowe),
kawałek żółtego sera,
6 pieczarek,
2 jajka,
cebula,
czosnek (jeśli nie lubicie można się obejść bez),
ulubione przyprawy i zioła (ja dodaję trochę Vegety, przyprawy do mięsa mielonego, trochę suszonego koperku i pietruszki),
1 bułka, może być czerstwa,
trochę mleka i wody,
bułka tarta,
tłuszcz do smażenia (może być olej albo smalec i koniecznie masło do smażenia pieczarek)
Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę i dusimy na maśle, jak już pisałam, pieczarki od razu solimy, żeby puściły sok, następnie zostawiamy do wystygnięcia.
Bułkę moczymy w mieszance mleka i wody, następnie odciskamy.
Ser ścieramy na grubych oczkach tarki.
Mięso mielone, odciśniętą bułkę, zimne pieczarki, ser, jajka, przyprawy mieszamy w sporej misce, jeśli masa jest za rzadka dodajemy bułkę tartą, tyle aby nabrało takiej konsystencji żeby kotlety się nie rozpadały.
Uformowane kotlety panierujemy w bułce tartej i smażymy na gorącym tłuszczu.
Szybki i smaczny obiadek. A do tego tani;)
OdpowiedzUsuńmiłego dnia
a dokadnie :)i jeszcze tyle tych kotletów wychodzi że starcza na 2 dni :
OdpowiedzUsuńjak dla mnie idealny obiad wręcz przepadam za mielonymi,jak masz ich tyle to poproszę ze 2sztuki:))
OdpowiedzUsuńpodeślij tylko kuriera :)
OdpowiedzUsuńJa jak mi wychodzi ich więcej to kilka robię takich bardziej płaskich i potem pakuję w kanapki Lubemu do pracy;)
OdpowiedzUsuńja moje po prostu przecinam na pół, w sam raz do bułeczki :)
OdpowiedzUsuńPrzepis elegancki. Mmmniam ;)
OdpowiedzUsuńKotleciki przepyszniutkie:D dziękuję za przepisik :D
OdpowiedzUsuń