potrzebne składniki:
0,5 kg mięsa wieprzowego (może być schab, szynka lub łopatka),
3-4 cebule,
2-3 ząbki czosnku,
0,5 litra bulionu (może być z kostki),
1 łyżka tłuszczu do smażenia (ja użyłam smalcu),
1 łyżka mąki,
100ml zimnej wody,
ulubione przyprawy:sól, pieprz, słodka papryka.
Mięso kroimy w poprzek włókien (ja zazwyczaj proszę panią w sklepie, żeby pokroiła mi schab na kotleciki) i delikatnie rozklepujemy (bez przesady, bo to nie schabowe), oprószamy delikatnie ulubionymi przyprawami (w moim przypadku to mini kosteczka czosnkowa i słodka papryka).
Mięso smażymy z obu stron na złoty kolor, następnie dorzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulkę i czosnek, smażymy chwilę uważając żeby nie przypalić, bo nie ma nic gorszego od przypalonego czosnku.
Następnie podlewany bulionem i dusimy razem do momentu aż mięso zmięknie (jakieś 0,5-1,5 godziny).
W trakcie duszenia doprawiamy słodką papryką. jeśli bulion wyparuje można podlać wodą lub bulionem.
Mąkę rozprowadzamy w zimnej wodzie i dolewamy do sosu aby go zagęścić. Należy przy tym uważać żeby nie porobiły się grudki. Jeśli cebula nie rozpadnie się całkowicie sos można zmiksować blenderem.
Ja co prawda bitki robię z szynki, ale też je uwielbiam :) No i oczywiście, obowiązkowo z ogórkiem ;)
OdpowiedzUsuńdokładnie :0) ogóreczeK musi być :)
OdpowiedzUsuńJa też lubie wszystko co tu podałaś mniam,mniam :-)
OdpowiedzUsuńno ewentualnie może jeszcze być mizeria :)
OdpowiedzUsuńBitki w takim wykonaniu - rewelacja! pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTeż często robię taką alternatywę:) Pycha...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Asiek:)
MAUGUSTYNKO Asiek chyba nawet wolę takie mięsko od schabowego, jest mieciutkie, a sosik pyszny :
OdpowiedzUsuńJa spróbuje zrobić z karkówki,mąż nie lubi schabu.Pozdrawiam:)Tereska
OdpowiedzUsuńmyślę że wyjdzie nieźle, można też użyć łopatki
Usuń