poniedziałek, 1 sierpnia 2011

gulasz z boczniaka

na specjalne życzenie innej wielbicielki boczniaków z BB

potrzebne składniki

0,5 kg boczniaków,
2-3 cebule,
1 czerwona papryka (tym razem zapomniałam kupić i obyło się bez),
2-3 łyżki mąki,
200ml śmietany 18%,
2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 3 łyżki masła,
przyprawy: sól, pieprz, vegeta, czerwona papryka.

Boczniaki myjemy pod bieżącą wodą, kroimy w cieniutkie paseczki w poprzek blaszek.

Pokrojone grzyby wrzucamy na roztopione masełko, solimy, dusimy dusimy jakieś 15 minut w razie potrzeby podlewając wodą.

Następnie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i w cienkie paseczki paprykę, doprawiamy i dusimy do momentu aż wszystko zmięknie, wtedy podsypujemy mąką, dodajemy koncentrat pomidorowy i śmietanę, dusimy wszystko razem jeszcze kilka minut.

Podajemy z chlebkiem lub knedlami (tym razem knedle kupiłam w sklepie, ale wciąż sobie obiecuję, że kiedyś zrobię je sama)

2 komentarze:

  1. Boczniaki lubię, ale w takiej formie jeszcze ich nie podawałam

    OdpowiedzUsuń
  2. Moim zdaniem, to świetna alternatywa dla boczniaków smażonych jak schabowe, kiedy spróbujesz - zakochasz się :)

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za komentarz