środa, 17 sierpnia 2011

roladki schabowe z pieczarkami i serem

dzisiaj kolejna potrawa z serii " czyszczenie lodówki" lub "gotujemy z tego co jest pod ręką". Miałam ochotę na coś dobrego na obiad, jednak sama nie wiedziałam na co :) zrobiłam wieć przegląd lodówki i wyczarowałam te roladki.

potrzebne składniki

mięsko (schab lub pierś z kurczaka),
8 pieczarek,
kawałek sera żółtego,
cebula,
bułka tarta,
pietruszka (może być i suszona i świeża).,
olej,
masło,
troszkę mleka,
jajko,
trochę mąki,
ulubione przyprawy.

Mięsko (ja użyłam schabu) rozbijamy na cieniutkie kotlety, przyprawiamy, zostawiamy na chwilę.

Pieczarki drobno siekamy, dusimy z cebulą na masełku ( jak zwykle pieczarki solimy, po wrzuceniu na patelnię i dusimy do odparowania soku, który puściły), następnie dodajemy jeszcze łyżkę masła, a gdy się rozpuści, zdejmujemy patelnię z gazy, dodajemy starty ser, pietruszkę i garść bułki tartej (dzięki bułce ser nie wycieknie), mieszamy do połączenia składników.

Tak przygotowaną masę rozsmarowujemy na kotletach (zostawiając trochę miejsca na brzegach), zwijamy mięso w roladkę i spinamy wykałaczkę.

Następnie panierujemy w mące, jajku rozmąconym z mlekiem i bułce tartej.

Na koniec smażymy na złoty kolor.


14 komentarzy:

  1. mam słabość do takich roladek..:)

    OdpowiedzUsuń
  2. też robię podobne roladki, są naprawdę smaczne
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. na roladki są miliony a nawet tuziny sposobów... :)najważniejsze żeby smakowały :0

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam wszystkie roladki mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. pycha sprobowalam

    OdpowiedzUsuń
  6. narazie spobuje napewno bedzie pychotka

    OdpowiedzUsuń
  7. są naprawde super.polecam!

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za komentarz