dzisiaj kolejna potrawa z serii " czyszczenie lodówki" lub "gotujemy z tego co jest pod ręką". Miałam ochotę na coś dobrego na obiad, jednak sama nie wiedziałam na co :) zrobiłam wieć przegląd lodówki i wyczarowałam te roladki.
potrzebne składniki
mięsko (schab lub pierś z kurczaka),
8 pieczarek,
kawałek sera żółtego,
cebula,
bułka tarta,
pietruszka (może być i suszona i świeża).,
olej,
masło,
troszkę mleka,
jajko,
trochę mąki,
ulubione przyprawy.
Mięsko (ja użyłam schabu) rozbijamy na cieniutkie kotlety, przyprawiamy, zostawiamy na chwilę.
Pieczarki drobno siekamy, dusimy z cebulą na masełku ( jak zwykle pieczarki solimy, po wrzuceniu na patelnię i dusimy do odparowania soku, który puściły), następnie dodajemy jeszcze łyżkę masła, a gdy się rozpuści, zdejmujemy patelnię z gazy, dodajemy starty ser, pietruszkę i garść bułki tartej (dzięki bułce ser nie wycieknie), mieszamy do połączenia składników.
Tak przygotowaną masę rozsmarowujemy na kotletach (zostawiając trochę miejsca na brzegach), zwijamy mięso w roladkę i spinamy wykałaczkę.
Następnie panierujemy w mące, jajku rozmąconym z mlekiem i bułce tartej.
Na koniec smażymy na złoty kolor.
mam słabość do takich roladek..:)
OdpowiedzUsuńoj ja też :)
OdpowiedzUsuńteż robię podobne roladki, są naprawdę smaczne
OdpowiedzUsuńpozdrawiam :)
na roladki są miliony a nawet tuziny sposobów... :)najważniejsze żeby smakowały :0
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystkie roladki mniam :)
OdpowiedzUsuńja też :)
OdpowiedzUsuńPychota
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuńpycha sprobowalam
OdpowiedzUsuńcieszę się :)
Usuńnarazie spobuje napewno bedzie pychotka
OdpowiedzUsuńi jak? smakowały?
Usuńsą naprawde super.polecam!
OdpowiedzUsuńCieszę, się, że smakowały :)
UsuńA ja mam takie pytanie odnośnie tej bułki tartej , jak się ją doda do pieczarek to ona nie będzie zgrzytać w zębach podczas jedzenia?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam. :]
nie będzie. Bułka tarta w razie czego wchłonie nadmiar wilgoci i dzięki niej farsz nie będzie wypływał
UsuńPyszny obiad
OdpowiedzUsuń