środa, 23 października 2013

rogaliki drożdżowe bez jajek

Wczoraj piekłam je po raz pierwszy i wyglądały masakrycznie... Do tego stopnia, że wstydziłam się je pokazać na blogu. Dzisiaj było podejście drugie, Rogaliki wyglądają nieźle (może nie cudownie) i postanowiłam się podzielić z Wami przepisem. Tym bardziej że są pyszne.

potrzebne składniki:

0.5 kg mąki (może być potrzebne trochę więcej jeśli ciasto będzie za rzadkie),
1 szklanka mleka,
0,5 kostki drożdży,
3 łyżki cukru,
1 cukier waniliowy,
0,5 szklanki oleju,
szczypta soli.

nadzienie cynamonowe (przepis znalazłam u Margarytki ):

75 g masła
0,75 g brązowego cukru,
3 łyżeczki cynamonu.

Mleko delikatnie podgrzewamy, dodajemy cukier, cukier waniliowy i drożdże, zostawiamy na chwilę, żeby drożdże zaczęły rosnąć)

Do mąki dodajemy sól, rozczyn drożdżowy i olej, dokładnie wyrabiamy ( w razie czego podsypując mąką) do czasu aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Zostawiamy na chwilę, żebu ciasto podrosło.

W tym samym czasie rozpuszczamy masło, dodajemy do niego cukier i cynamon i chwile podgrzewamy cały czas mieszając. (nie karmelizujemy!!)

Ciasto dzielimy na 4 części, każdą część wałkujemy i kroimy na 8 części, każdą cześć smarujemy nadzieniem i zwijamy. układamy na wytłuszczonym pergaminie i pieczemy do zezłocenia (około 15 minut) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.



11 komentarzy:

  1. wyglądają obłędnie:) idealne kształty:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Cieszę śię, że Ci się podobając :)

      Usuń
  3. przyznam ze nie mam reki do drożdzowego ciasta
    wiem, że nikt nie przepada za zostawianiem linków do siebie, ale w innym wypadku ciężko byłoby się nam wszystkim znależć:)
    U mnie jest mix kuchni,moody, kosmetyków itp. jeśli masz ochote sprawdzić to zapraszam :)
    mybeautyjoy.blogspot.co.uk

    OdpowiedzUsuń
  4. Mama byłaby zadowolona :D Zawsze wścieka się, że do wszystkiego idzie tyle jajek, a tu ani jedno :]

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo smaczne uzywam nadzienie ze swoich konfitur

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nadziać można je praktycznie wszystkim,miałam w domu konfiturę ze śliwek, ale chciałam je zrobić trochę inaczej :)

      Usuń
  6. super przepis :) Akurat jestem z konieczności na diecie, nie mogę jeść jaj ani margaryny, więc ten przepis spadł mi z nieba :) akurat na święta. Dzięki, na pewno go przetestuję...

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za komentarz