potrzebne składniki:
durszlak grzybów leśnych (po ugotowaniu powinien być durszlak),
6 średnich cebul,
2/3 szklanki oleju,8 łyżek octu,
1 szklanka wody,
pół słoiczka koncentratu pomidorowego,
4 łyżki cukru,
2 łyżki Vegety,3
łyżeczki słodkiej papryki,
1-2 łyżeczki pieprzu.
Grzybki dokładnie oczyszczamy z piasku, płuczemy, kroimy w średniej wielkości kawałki i gotujemy około 10-15 minut, następnie odcedzamy.
Cebulę kroimy w piórka lub kostkę, ( raczej mój blender kroił w drobną kostkę bo ja popłakałabym się na śmierć) i szklimy na oleju, następnie dodajemy resztę składników i dusimy około 20 minut często mieszając. gorące grzybki przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy 20 minut.
Super !!! będziesz miała w zimę z czym wcinac zapiekanki :) Grzybki domowej roboty pychaaaaaa :-)
OdpowiedzUsuńevita0007 grzybków Ci u nas dostatek, mam mrożone, suszone, marynowane i te :)
OdpowiedzUsuńŚwietna sprawa :)
OdpowiedzUsuńbardzo fajne - jak nazbieram grzybków to też sobie zrobię :-) dzięki za przepis!
OdpowiedzUsuńkuchennefascynacje dokładnie :)
OdpowiedzUsuńPyza zbieraj zbieraj najlepsze do tego są podgrzybki :