Są idealne na męski wieczór, świetnie pasują do piwa. Świetnie smakują też z sosem czosnkowym, stanowią doskonały dodatek do barszczu czerwonego i żurku.
potrzebne składniki:
1 kg mąki + około szklanki do podsypywania stolnicy,
paczka świerzych drożdży,
600ml mleka 3,2%,
1 szklanka oleju lub oliwy,
szczypta cukru,
szczypta soli,
2 zółtka,
kminek, zioła prowansalskie i sól morska do przyozdobienia.
Rozczyn najwygodniej jest przygotować w sporej misce. Drożdże rozkruszamy,dodajemy trochę mąki, cukier i około pół szklanki ciepłego mleka, mieszamy do rozpuszczenia drożdży i zostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.
Do zaczyny dodajemy mąkę, sól, i oliwę i dokładnie wyrabiamy. ciasto ma być gładkie i "odchodzić od ręki". jeśli za bardzo się klei podsypujemy je mąką.
Ciasto zostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.
Następnie odrywamy z ciasta sporą garść, i rolujemy formując podłużne paluchy.
Paluchy układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozmąconym żółtkiem i obsyoujemu kminkiem i solą marską ( osoby, które nie lubią kminku mogą posypać suszonymi ziołami).
Pieczemy w temperaturze 220 stopni aż do zezłocenia (średnio 10 minut)
Mniam mniam mniam:) Ostatnio w jakiejś knajpie podawali podobne, ale z ciasta pizzowego, do sałatki. Też fajny pomysł. Ale do piwka są najlepsze:D Muszę takie spróbować zrobić. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńMasz talent,ja nie potrafię ...Pycha paluchy :)
OdpowiedzUsuńNieśka ja z bardzo podobnego ciasta robię pizzę :)
OdpowiedzUsuńevita0007 e tam zaraz talent, takie paluchy są banalnie proste do zrobienia, spróbuj :)
Fajne takie paluchy do przegryzienia :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSuper!! Właśnie szukałam takiego przepisu!! Z chęcią go wykorzystam, ale ile to jest paczka drożdży, bo są różnej wielkości...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Te paluchy to jest to! Kusząco się do mnie uśmiechają :)
OdpowiedzUsuńBeatko super są te paluchy :)
OdpowiedzUsuńAsiek moja paczka drożdży ma 100g
od-kuchni skoro się uśmiechają, to nie masz wyjścia musisz takie zrobić :)
Dziękuję za odpowiedź, będę robić:)
OdpowiedzUsuńAsiek nie ma za co:) czekam na efekty :
OdpowiedzUsuńZnalazłam ten przepis na Ugotuj.to. Dziś wypróbuję
OdpowiedzUsuń