podudzia kurczaka (ile kto ma, lub ile potrzebuje),
ziemniaki (ilość jak w przypadku podudzi),
1-2 cebule,
kilka ząbków czosnku,
1-2 łyżki oleju + kilka łyżek masła,
przyprawy i zioła jakie lubicie, ja użyłam vegety, słodkiej papryki, przyprawy po kurczaka, majeranku i tymianku.
Podudzia myjemy, osuszamy wrzucamy do woreczka do pieczenia.
Dodajemy obrany czosnek i pokrojoną w ćwiartki cebulę, olej, przyprawy i roztarte zioła.
Woreczek szczelnie zamykamy. wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, po około 15 minutach skręcamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 30 - 40 minut.
W tym samym czasie obieramy i gotujemy na półtwardo ziemniaki.
Podgotowane i odcedzone ziemniaki wysypujemy na blachę do pieczenia ciasta, na nich układamy wyjęte z woreczka podudzia, cebulę i czosnek, polewamy tłuszczem z pieczenia mięsa, obsypujemy przyprawami i roztartymi ziołami, można dodatkowo położyć kilka łyżek masła.
Pieczemy jeszcze 15- 30 minut w temperaturze 170 stopni, w trakcie mieszając lub potrząsając blachą, żeby ziemniaki do niej nie przywarły.
uwielbiam kurczaka, a jak jest czosnek to już mmmmmmmarzę o nim ;)
OdpowiedzUsuńno więc do dzieła, nic prostszego :) i nie zapomnij o ziołach: majeranek + tymianek :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię takie szybkie dania:) aż ślinka cieknie...:)
OdpowiedzUsuńi praktycznie "robi" się samo, wystarczy obrać ziemniaki i doprawić mięsko :) danie w sam raz dla leniucha albo zapracowanej kobiety :)
OdpowiedzUsuńPrzepis wypróbowany. Bardzo smacznie wyszło. Rodzinka była zachwycona. Pozdrawiam i dziękuje za przepis.
OdpowiedzUsuńNawet nie masz pojęcia jam przyjemnie czytać taki komentarz. Bardzo się cieszę, że smakowały :)
Usuń