niedziela, 28 sierpnia 2011

iiiiiiiiiiiiiiiii... papryka po raz trzeci!!

kolejny przepis na marynowaną paprykę, tym razem bardzo klasyczny.

potrzebne składniki

3kg papryki,
7 szklanek wody,
1 szklanka octu,
6,5 łyżeczki soli,
7,5 łyżeczki cukru,
3 łyżki oleju,
3 liście laurowe,
3 ziarenka ziela angielskiego.
łyżeczka gorczycy.

Paprykę myjemy, wycinamy gniazda nasienne, kroimy w paski.

Z wody, octu, oleju i przypraw przygotowujemy zalewę.

Do gotującej się zalewy wrzucamy paprykę i gotujemy 15 minut.

Wkładamy do słoików, zalewamy resztą zalewy, dokładnie zartęcamy i odstawiamy do góry dnem.

Nie trzeba pasteryzować!!

przepis bierze udział w akcjach

3 komentarze:

  1. Szczerze powiem, że ja juz nie próbuje wrzucac papryki do słoików. Dwa razy mi nie wyszło, wiec odpuściłam, tylko nerwy i nerwy. Podziwiam Cie za tyle pomysłów na paprykę. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewa robi to świetnie...a papryka jest super warzywem do zaprawy i rzadko kiedy się nie udaje..myślę że źle za pasteryzowałaś słoiki..lub wina zakrętek..Pozdrawiam..Rynio..

      Usuń
  2. Spróbuj tej w miodzie, ona wychodzi zawsze :)

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za komentarz