kolejny przepis na marynowaną paprykę, tym razem bardzo klasyczny.
potrzebne składniki
3kg papryki,
7 szklanek wody,
1 szklanka octu,
6,5 łyżeczki soli,
7,5 łyżeczki cukru,
3 łyżki oleju,
3 liście laurowe,
3 ziarenka ziela angielskiego.
łyżeczka gorczycy.
Paprykę myjemy, wycinamy gniazda nasienne, kroimy w paski.
Z wody, octu, oleju i przypraw przygotowujemy zalewę.
Do gotującej się zalewy wrzucamy paprykę i gotujemy 15 minut.
Wkładamy do słoików, zalewamy resztą zalewy, dokładnie zartęcamy i odstawiamy do góry dnem.
Nie trzeba pasteryzować!!
przepis bierze udział w akcjach
Szczerze powiem, że ja juz nie próbuje wrzucac papryki do słoików. Dwa razy mi nie wyszło, wiec odpuściłam, tylko nerwy i nerwy. Podziwiam Cie za tyle pomysłów na paprykę. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńEwa robi to świetnie...a papryka jest super warzywem do zaprawy i rzadko kiedy się nie udaje..myślę że źle za pasteryzowałaś słoiki..lub wina zakrętek..Pozdrawiam..Rynio..
UsuńSpróbuj tej w miodzie, ona wychodzi zawsze :)
OdpowiedzUsuń