w tym roku robię ją po raz pierwszy więc trzymajcie kciuki, żeby wyszła
potrzebne składniki:
4 papryki czerwone,
4 papryki zielone lub zółte,
4 duże cebule,
1/2 szklanki wody,
1/2 szklanki octu,
1/2 szklanki oleju,
5 łyżek cukru,
1/2 koncentratu pomidorowego,
10 ziarenek pieprzu,
3 ziarenka ziela angielskiego,
3 liście laurowe,
1 łyżka soli.
Paprykę myjemy, wydrążamy gniazda nasienne, kroimy w grube plastry. Cebulę szatkujemy (płakałam przy tym jak bóbr). Warzywa solimy, zostawiamy na 2 godziny, żeby puściły sok, który potem odlewamy.
Wodę, ocet, olej koncentrat i przyprawy łączymy, zagotowujemy.
Po zagotowaniu dodajemy cebulę i paprykę igotujemy jakieś 20 minut.
Wkładamy do słoików, dokładnie zakręcamy i odwracamy do góry dnem.
Nie trzeba pasteryzować!!
przepis bierze udział w akcjach
Oj, wyjdzie, wyjdzie i na pewno będzie pyszna!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie:)
Dziękuję, Asiu :)
OdpowiedzUsuńAle ciekawy pomysł...w sosie pomidorowym:) mmm musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńMaugustynko już niedlugo się przekonamy :)
OdpowiedzUsuń