poniedziałek, 22 sierpnia 2016

faworki z kurzych piersi

Inspiracją na niedzielny obiad były faworki z kurzych piersi, podane w Leśnym Zaciszu. Zrobiłem je po swojemu, ale wyszły równie dobre (Magda twierdzi, że nawet lepsze).

potrzebne składniki:

0,5 kg piersi z kurczaka,
4 jajka,
mąka,
bułka tarta,
2 łyżki majonezu,
1 łyżka gęstej śmietany,
50 g tartego parmezanu,
sól, pieprz, czosnek, papryka wędzona słodka, papryka ostra, koperek suszony .

Piersi z kurczaka kroimy wzdłuż na cienkie plastry, w środku każdego z nich robimy nacięcie przez które przekładamy jeden koniec mięsa.

Faworki oprószamy przyprawami zostawiamy na jakieś 10 minut.

W tym czasie ubijamy jajka z majonezem, śmietaną i parmezanem, dodajemy koperek, pieprz i troszkę soli.

Faworki panierujemy w jajku, mące, ponownie w jajku i bułce tartej. Smażymy na złoto na rozgrzanym oleju.




2 komentarze:

  1. Akurat mam pierś w lodówce więc może jutro zrobię bo wyglądają wspaniale!

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za komentarz