czwartek, 25 sierpnia 2011

grzybki do zapiekanek w sosie pomidorowym

dzisiaj przepis który obiecałam Pyzie, grzybki do zapiekanek, zimą wystarczy otworzyć słoiczek, posmarować pieczywo, posypać serem, podgrzać w piekarniku i gotowe. Czasem dodaje  je też do pizzy.

potrzebne składniki:

durszlak grzybów leśnych (po ugotowaniu powinien być durszlak),
6 średnich cebul,
2/3 szklanki oleju,8 łyżek octu,
1 szklanka wody,
pół słoiczka koncentratu pomidorowego,
4 łyżki cukru,
2 łyżki Vegety,3
łyżeczki słodkiej papryki,
1-2 łyżeczki pieprzu.

Grzybki dokładnie oczyszczamy z piasku, płuczemy, kroimy w średniej wielkości kawałki i gotujemy około 10-15 minut, następnie odcedzamy.

Cebulę kroimy w piórka lub kostkę, ( raczej mój blender kroił w drobną kostkę bo ja popłakałabym się na śmierć) i szklimy na oleju, następnie dodajemy resztę składników i dusimy około 20 minut często mieszając. gorące grzybki przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy 20 minut.


5 komentarzy:

  1. Super !!! będziesz miała w zimę z czym wcinac zapiekanki :) Grzybki domowej roboty pychaaaaaa :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. evita0007 grzybków Ci u nas dostatek, mam mrożone, suszone, marynowane i te :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo fajne - jak nazbieram grzybków to też sobie zrobię :-) dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  4. kuchennefascynacje dokładnie :)

    Pyza zbieraj zbieraj najlepsze do tego są podgrzybki :

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za komentarz