Dzisiaj przepis specjalny, nie tylko dlatego, że został doceniony przez Ewę Wachowicz (tak, tak, Tą EWĘ WACHOWICZ). tak wiem, że ten przepis już na blogu był, ale chyba niechcacy go skasowałam, i dopiero teraz zauważyłam jego brak, w każdym razie wrzucam jeszcze raz. Wkrótce na blogu pojawi się moja relacja i zdjęcia ze spotkania z Nią
Roladki z piersi z kurczaka nadziewane jabłkami i rodzynkami. Przepis jest naprawdę prosty a efekt niesamowity (i nie tylko ja tak twierdzę, ale cała ekipa kręcąca program, która prawdopodobnie pochłonęła roladki w mgnieniu oka).
Pamiętam jak mój Mężczyzna spróbował ich po raz pierwszy i jak się w nich zakochał...
Mało tego, kiedyś w sekrecie mi powiedział, że dla tych roladek się ze mną ożenił... przez żołądek do serca jak to mówią...
Niestety zdjęcia nie są najlepszej jakości, ale chociaż bardzo się Starałam nie potrafię zrobić ładnego zdjęcia dania w sosie, liczę na wasze zrozumienie.
potrzebne składniki
2 piersi z kurczaka,
2 szklanki rosołu (może być z kostki chociaż taki z kury jest najlepszy),
0,5 szklanki jabłka pokrojonego w kostkę,
0,25 szklanki rodzynek,
1 żółtko,
2 łyżki bułki tartej,
2 łżeczki cukru,
1 łyżka masła,
1 łyżka mąki,
1 łyżeczka estragonu,
0,5 łyżeczki tymianku,
0,5 łyżeczki rozmarynu
przyprawy:sól, pieprz, ewentualnie przyprawa do mięsa knorr,
olej do smażenia.
Piersi z kurczaka rozdzielić, rozbić, przyprawić, zostawić na chwilę.
0,25 szklanki rosołu wlać do rondelka, dodać masło i podgrzać, gdy tłuszcz się rozpuści dodać jabłka i umyte rodzynki.Podgrzewać przez chwilę, potem zdjąć z ognia.
Żółtko rozetrzeć z cukrem (jak na kogel-mogel), wsypać do niego bułkę tartą i wymieszać. Dodać do rondla z rosołem, dokładnie wymieszać. Masa powinna być ręsta, jeśli jest za rzadka, można dodać więcej bułki.
Gotowym nadzieniem smarujemy filety, zwijamy w roladki, spinamy wykałaczką.
Smażymy na gorącym oleju, na złoty kolor, po czym zdejmujemy z patelni.
Mąkę, estragon i pół łyżeczki przyprawy do mięsa łączymy, dodajemy do tłuszczu ze smażenia roladek i chwilę zasmażamy, następnie dodajemy rosół i mieszamy, tak, żeby sos był gładki, dodajemy roladki i ewentualnie resztę nadzienia (jeśli zostało).
Całość dusimy pół godziny.
Zdjęcie niestety nieciekawe, ale smak niesamowity :)
Gratuluję ,po degustacji przepisu jestem pewna że musi smakować i w ogóle fajny pomysł na to nadzienie z tym koglem-moglem:)Wypróbuję przy najbliższej okazji.Pozdrawiam cieplutko
OdpowiedzUsuńNo to ja czekam na relację ze spotkania z p. Ewą :-) A wiesz już kiedy będzie pogram na antenie? Chętnie obejrzę.
OdpowiedzUsuńGratulacje! Roladki wyśmienite, a kiedy emisja programu?.
OdpowiedzUsuńRoladki wyglądają bardzo smakowicie:) ...a Ty daj znać kiedy będzie program:). Mój przepis również przypadł na początku tego roku pani ewie:) ...ale u mnei obyło się bez kamer (na szczęście, bo wstydliwa jestem ....przed kamerą:))
OdpowiedzUsuńGratulacje !!! Bardzo lubię oglądać Ewę i sama mam sporo jej przepisów, które testuję. A roladki kuszące :)
OdpowiedzUsuńgratuluje:) a takie danie na pewno smakuje super:)
OdpowiedzUsuńGratulacje! Czekam niecierpliwie na relację :) Nie dziwię się, że przepis został doceniony, cudowne połączenie smaków!
OdpowiedzUsuńdziękuję serdecznie za miłe komentarze, jutro postara się dodać relację, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPychotka te roladki :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam :) Ren
Bardzo bym prosiła o przepis na mieszanke przypraw. Wioletta
OdpowiedzUsuńja oprócz estragonu używam przyprawy do mięs knorr, w programie, ze względu na to, że nie mogą reklamować konkretnych marek użyto: majeranku, tymianku, estragonu, papryki słodkiej i chili
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńZrobiłam i polecam coś innegoni pysznego:-)
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę, że smakowało
UsuńI don't even know the way I finished up here, but I assumed this submit used to be good. I do not recognise who you might be however definitely you are going to a well-known blogger should you aren't already.
OdpowiedzUsuńCheers!
My webpage :: http://www.partygalleries.com
NIE ZNAM PIĘKNIEJSZEJ KOBIETY .................
OdpowiedzUsuń