sobota, 6 sierpnia 2011

dzień musztardy

Przeczytałam właśnie że dzisiaj przypada Światowy Dzień Musztardy (nawiasem mówiąc  wczoraj był Dzień Piwa i Piwowara:)) tak więc dzisiaj będą schabowe o musztardowym smaczku :)

potrzebne składniki

4 kotleciki schabu ( zawsze proszę panią w sklepie, żeby schab mi pocięła na kotleciki),
2 jajka,
2 łyżeczki ulubionej musztardy,
mąka,
bułka tarta,
olej do smażenia.
sól, grubo mielony pieprz.

Mięso rozbijamy na cienkie kotlety, oprószamy solą i grubo mielonym pieprzem.

Jajka wybijamy na głęboki talerz, mieszamy z musztardą

Na dwa kolejne talerze wsypujemy mąkę i bułkę tartą.

kotlety panierujemy w kolejności mąka - jajko (w jajku z musztardą można kotleciki zostawić na kilkanaście minut) - bułka tarta i smażymy na rozgrzanym oleju.

6 komentarzy:

  1. Niby zwykły schabowy a na pewno inaczej smakuje

    OdpowiedzUsuń
  2. Rzeczywiście, musztarda nadaje charakterystyczny ostry smak :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzień piwowara uczciłam, ale musztardowe święto niestety mi umknęło. Kotlecik z musztardą? To musi być pyszne

    OdpowiedzUsuń
  4. i do tego banalnie proste i szybkie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Następnym razem gdy będę robić schabowe spróbuje Twojego pomysłu z musztardą!

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za komentarz