wtorek, 2 sierpnia 2011

mielone z pieczarkami i serem

Dzisiaj danie z serii czyszczenie lodówki. często jest tak, że mamy w lodówce różne składniki i niebardzo wiemy co z nimi zrobić. Ja miałam w lodówce mięso mielone, kawałeczek żółtego sera i kilka pieczarek, a mój mąż miał wielką ochotę na mielone, połączyłam wszystko razem.. Kotleciki wyszły pyszne i od tej pory często goszczą na naszym stole :)


potrzebne składniki:

0,5 kg mięsa mielonego (najlepiej mieszane wołowo-wieprzowe),
kawałek żółtego sera,
6 pieczarek,
2 jajka,
cebula,
czosnek (jeśli nie lubicie można się obejść bez),
ulubione przyprawy i zioła (ja dodaję trochę Vegety, przyprawy do mięsa mielonego, trochę suszonego koperku i pietruszki),
1 bułka, może być czerstwa,
trochę mleka i wody,
bułka tarta,
tłuszcz do smażenia (może być olej albo smalec i koniecznie masło do smażenia pieczarek)

Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę i dusimy na maśle, jak już pisałam, pieczarki od razu solimy, żeby puściły sok, następnie zostawiamy do wystygnięcia.

Bułkę moczymy w mieszance mleka i wody, następnie odciskamy.

Ser ścieramy na grubych oczkach tarki.

Mięso mielone, odciśniętą bułkę, zimne pieczarki, ser, jajka, przyprawy mieszamy w sporej misce, jeśli masa jest za rzadka dodajemy bułkę tartą, tyle aby nabrało takiej konsystencji żeby kotlety się nie rozpadały.

Uformowane kotlety panierujemy w bułce tartej  i smażymy na gorącym tłuszczu.

8 komentarzy:

  1. Szybki i smaczny obiadek. A do tego tani;)

    miłego dnia

    OdpowiedzUsuń
  2. a dokadnie :)i jeszcze tyle tych kotletów wychodzi że starcza na 2 dni :

    OdpowiedzUsuń
  3. jak dla mnie idealny obiad wręcz przepadam za mielonymi,jak masz ich tyle to poproszę ze 2sztuki:))

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja jak mi wychodzi ich więcej to kilka robię takich bardziej płaskich i potem pakuję w kanapki Lubemu do pracy;)

    OdpowiedzUsuń
  5. ja moje po prostu przecinam na pół, w sam raz do bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepis elegancki. Mmmniam ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kotleciki przepyszniutkie:D dziękuję za przepisik :D

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za komentarz