sobota, 27 sierpnia 2011

papryka z cebulą w zalewie pomidorowej

w tym roku robię ją po raz pierwszy więc trzymajcie kciuki, żeby wyszła

potrzebne składniki:

4 papryki czerwone,
4 papryki zielone lub zółte,
4 duże cebule,
1/2 szklanki wody,
1/2 szklanki octu,
1/2 szklanki oleju,
5 łyżek cukru,
1/2 koncentratu pomidorowego,
10 ziarenek pieprzu,
3 ziarenka ziela angielskiego,
3 liście laurowe,
1 łyżka soli.


Paprykę myjemy, wydrążamy gniazda nasienne, kroimy w grube plastry. Cebulę szatkujemy (płakałam przy tym jak bóbr). Warzywa solimy, zostawiamy na 2 godziny, żeby puściły sok, który potem odlewamy.

Wodę, ocet, olej koncentrat i przyprawy łączymy, zagotowujemy.

Po zagotowaniu dodajemy cebulę i paprykę igotujemy jakieś 20 minut.

Wkładamy do słoików, dokładnie zakręcamy i odwracamy do góry dnem.

Nie trzeba pasteryzować!!


przepis bierze udział w akcjach

4 komentarze:

  1. Oj, wyjdzie, wyjdzie i na pewno będzie pyszna!!
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale ciekawy pomysł...w sosie pomidorowym:) mmm musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Maugustynko już niedlugo się przekonamy :)

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za komentarz