piątek, 26 sierpnia 2011

papryka w zalewie miodowej

To zdecydowanie moja ulubiona papryka marynowana. Słodko - kwaśna, po prostu pyszna

potrzebne składniki:

3 kg papryki,
2 l wody,
0.75 szklanki octu 10%,
1,5 szklanki cukru,
2 łyżki soli
7 łyżek miodu,
3 liście laurowe,
10 ziarenek czarnego pieprzu,
3 ziela angielskie,
1/2 łyżeczki gorczycy.
1-2 główki czosnku.

Paprykę myjemy, wydrążamy gniazda nasienne, pakujemy do słoików. do każdego słoika wrzucamy 2-3 ząbki czosnku.

Wszystkie składniki zalewy łączymy, zagotowujemy, wlewamy do słoików, dokładnie zakręcamy.

Pasteryzujemy 5-10 minut.


przepis bierze udział w akcjach

9 komentarzy:

  1. nigdy nie robiłam, a to takie proste! dzięki za przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Faktycznie bardzo proste do zrobienia :) Tylko u mnie chęci brak :(

    OdpowiedzUsuń
  3. dziewczyny przepis banalnie prosty i za to go lubię :0

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny przepis :) Aby mógł zostać zaakceptowany w akcji paprykowej konieczne jest dodanie bannera lub linku do akcji kulinarnej. Dodaj link/banner i wtedy przejdą moderację w akcji kulinarnej :) Podobnie z innymi przepisami dodanymi do akcji.

    OdpowiedzUsuń
  5. Mi też się przepis podoba, ale tak jak Shinju proszę o banerek mojej akcji Warzywa psiankowate lub link do zaproszenia w każdym zgłaszanym przez Ciebie przepisie. Inaczej niestety nie będę mogła zaakceptować przepisów i nie znajdą się w podsumowaniu - takie zasady podałam na początku akcji. Dziękuję i zachęcam do dalszego gotowania z psiankowatymi.

    OdpowiedzUsuń
  6. robię niemal identycznie i baaardzo mi smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  7. 1,75 szklanki octu !
    1,70 może być za mało ?
    a 1,80 za dużo ?
    Po co tak komplikować ?
    Nie można napisać np. 1 szklanka octu do 4 wody : 1/5 1/6 itd.

    OdpowiedzUsuń
  8. 1,75 szklanki octu !
    1,70 może być za mało ?
    a 1,80 za dużo ?
    Po co tak komplikować ?
    Nie można napisać np. 1 szklanka octu do 4 wody : 1/5 1/6 itd.

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za komentarz