poniedziałek, 29 sierpnia 2011

frankfuterki w cieście francuskim

Przez kilka najbliższych dni mnie nie będzie,  bo wyjeżdżam na zasłużony urlop, kolejny wpis powinien pojawić się w poniedziałek lub wtorek więc bądźcie cierpliwi :)

a dziś coś na szybko, przekąska, której przygotowanie zajmuje raptem pół godziny, jest idealna, kiedy niespodziewanie przychodzą goście :)

Potrzebne składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego,
8 frankfuterek,
8 kawałkow marynowanej papryki w miodzie,
1 jajko,
suszony tymianek.

Ciasto francuskie dzielimy na 8 równych prostokątów. Na każdym prostokącie kładziemy kawałek papryki, na nim układamy frankfuterkę i zwijany, aby ciasto lepiej się skleiło brzeg smarujemy rozmąconym jajkiem.

Ruloniki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia smarujemy je jajkiem i posypujemy roztartymi ziołami.

Pieczemy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, powinny się ładnie zezłocić.


8 komentarzy:

  1. JA robię to samo tylko z parówkami w środku:)

    OdpowiedzUsuń
  2. i też na pewno są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. hahaha zobaczyłam miniaturkę i sobie "coś" pomyślałam ;) Nie robiłam, ale podejrzewam, że jest pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto francuskie wolę na słodko, ale w tym połączeniu też pewnie zmakuje zacnie ;)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie w wolnej chwili :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Shiart , ja pomyslałam to samo hihi ^^ ale mamy zbreżne skojarzenia ;) Ale kiełbaski super :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Shiart, evita0007 dziwne macie skojarzenia :)
    Katsuumi ciasto francuskie ma to do siebie, że jest świetne i na słodko, i na ostro i na słono :) i chwała mu za to hehehe

    OdpowiedzUsuń
  7. leonkot , głodnemu zawsze chleb na myśli hihi ;D < oczywiscie żart > =)

    OdpowiedzUsuń
  8. evita0007 a wiesz, że o tym samym pomyślalam czytając Wasze komentarze? :) hehehe

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za komentarz