poniedziałek, 15 sierpnia 2011

paluchy drożdżowe z kminkiem

Są idealne na męski wieczór, świetnie pasują do piwa. Świetnie smakują też z sosem czosnkowym, stanowią doskonały dodatek do barszczu czerwonego i żurku.

potrzebne składniki:

1 kg mąki + około szklanki do podsypywania stolnicy,
paczka świerzych drożdży,
600ml mleka 3,2%,
1 szklanka oleju lub oliwy,
szczypta cukru,
szczypta soli,
2 zółtka,
kminek, zioła prowansalskie i sól morska do przyozdobienia.

Rozczyn najwygodniej jest przygotować w sporej misce. Drożdże rozkruszamy,dodajemy trochę mąki, cukier i około pół szklanki ciepłego mleka, mieszamy do rozpuszczenia drożdży i zostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.

Do zaczyny dodajemy mąkę, sól, i oliwę i dokładnie wyrabiamy. ciasto ma być gładkie i "odchodzić od ręki". jeśli za bardzo się klei podsypujemy je mąką.

Ciasto zostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.

Następnie odrywamy z ciasta sporą garść, i rolujemy formując podłużne paluchy.

Paluchy układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozmąconym żółtkiem i obsyoujemu kminkiem i solą marską ( osoby, które nie lubią kminku mogą posypać suszonymi ziołami).

Pieczemy w temperaturze 220 stopni aż do zezłocenia (średnio 10 minut)







10 komentarzy:

  1. Mniam mniam mniam:) Ostatnio w jakiejś knajpie podawali podobne, ale z ciasta pizzowego, do sałatki. Też fajny pomysł. Ale do piwka są najlepsze:D Muszę takie spróbować zrobić. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Masz talent,ja nie potrafię ...Pycha paluchy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nieśka ja z bardzo podobnego ciasta robię pizzę :)

    evita0007 e tam zaraz talent, takie paluchy są banalnie proste do zrobienia, spróbuj :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajne takie paluchy do przegryzienia :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Super!! Właśnie szukałam takiego przepisu!! Z chęcią go wykorzystam, ale ile to jest paczka drożdży, bo są różnej wielkości...
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Te paluchy to jest to! Kusząco się do mnie uśmiechają :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Beatko super są te paluchy :)

    Asiek moja paczka drożdży ma 100g

    od-kuchni skoro się uśmiechają, to nie masz wyjścia musisz takie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuję za odpowiedź, będę robić:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Asiek nie ma za co:) czekam na efekty :

    OdpowiedzUsuń
  10. Znalazłam ten przepis na Ugotuj.to. Dziś wypróbuję

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za komentarz