czwartek, 19 lipca 2012

szybka sałatka do obiadu. + KONKURS :) komu książkę? komu?

Dzisiaj dostanie mi się od Was po uszach. Tak, Wiem, że nie powinno się łączyć w sałatkach pomidorów i ogórków, (zawarty w ogórku enzym askorbinowy niszczy witaminę C, w którą z kolei bogate są pomidory), ale co  ja zrobię, że bardzo lubię takie połączenie??

potrzebne składniki:

2 duże pomidory,
3-4 ogórki,
1 mała cebula,
4 łyżki śmietany,
sól i biały pieprz.

Pomidory parzymy i obieramy ze  skórki, kroimy w kostkę.

Ogórki obieramy, kroimy w półplasterki.

Cebulę obieramy kroimy w drobną kostkę.

Wszystkie składniki łączymy, doprawiamy, mieszamy i gotowe, banalnie proste i szybkie


No i oczywiście przypominam o konkursie:  http://zeby-zycie-mialo-smaczek.blogspot.com/2012/07/urodziny-i-konkurs.html

5 komentarzy:

  1. Podobno pomidora trzeba najpierw skropić oliwą, która chroni zawartą w nim witaminę C, później można go mieszać z ogórkiem :) Chociaż nie zawsze oliwa pasuje, śmietanowy sos, to jednak śmietanowy sos ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o proszę o sposobie z oliwą nie słyszałam :)

      Usuń
    2. Oliwą skrapiamy po to by umożliwić przyswojenie "likopenu" z pomidorów (Likopen jest pomarańczowo-czerwonym barwnikiem występującym w postaci naturalnej w owocach i warzywach o czerwonej barwie. Głównym źródłem likopenu są pomidory i przetwory pomidorowe), i oczywiście do smaku.

      Usuń
  2. Tez uwielbiam to połączenie i mimo, że nie jest najzdrowsze nie zamierzam z niego rezygnować. Jest pyszne, a szczególnie z sosem śmietanowym jak u Ciebie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj dokładnie po prostu kocham to połączenie, czasemcebulę zastępuję szczypiorkiem lub koperkiem, ale pomidory, ogórki i śmietana po prostu muszą być

      Usuń

dziękuję za komentarz