potrzebne składniki:
1,8 kg łopatki wieprzowej,
1,5 kg kapusty kiszonej
4 marchewki,
por,
2 cebule,
4 ziela angielskie,
3 liście laurowe,
4 ziarenka pieprzu,
sól (ewentualnie kostka bulionowa warzywna)
składniki i przepis na ciasto znajdziecie TUTAJ , z tym, że ilość składników trzeba podwoić.
Marchew, cebule i pora obieramy i myjemy, mięso dzielimy na mniejsze kawałki, wszystko wkładamy do garnka, zalewamy wodą i dodajemy pieprz, liść laurowy i ziele angielskie, solimy (ewentualnie dodajemy kostkę bulionową). Gotujemy do momentu aż mięso będzie miękkie. Wywaru nie wylewamy!! Można na nim ugotować barszczyk czerwony, który będzie pysznym dodatkiem do pierogów.
W tym samym czasie obgotowujemy kapustę kiszoną.
Mięso i kapustę zostawiamy do ostygnięcia, następnie mielimy, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie wyrabiamy farsz, jeśli jest zbyt suchy podlewamy chochelką lub dwiema wywaru z gotowania mięsa.
Tak przygotowanym farszem nadziewamy pierogi.
Gotujemy w osolonym wrzątku, wyjmujemy 2-3 minuty po wypłynięciu.
Podajemy z okrasą z boczku i cebulki i barszczykiem czerwonym.
Pychota, uwielbiam pierogi z kapustą i uwielbiam z mięsem, ale takich łączonych jeszcze nie jadłem :)
OdpowiedzUsuńoj to koniecznie musisz spróbować, zakochasz się :)
UsuńMmm... a ja uwielbiam pierogi z kapustą i mięsem, moja mama robi je z dwa razy do roku:) I jeszcze te jej ruskie... Pycha! Pozdrawiam z Krainy Tysiąca Smaków;)
OdpowiedzUsuńmoja mama dodaje do nich jeszcze grzyby, są przepyszne :)
Usuń