czwartek, 12 lipca 2012

mizeria

Jak robicie mizerię? słyszałam, że są osoby, które jadają ją na słodko, ja jednak wolę tradycyjną wersję.

potrzebne składniki:

4-5 ogórków,
spora szczypta soli,
5-6 łyżek śmietany.



Ogórki obieramy ze skórki, kroimy w cieniutkie plasterki.

Następnie obficie je solimy, zostawiamy na 30 min w chłodnym miejscu.

 Ogórki odciskamy, odlewamy wodę, dodajemy śmietanę i mieszamy.

6 komentarzy:

  1. Ja dodaję szczyptę cukru do każdej, nawet wytrawnej surówki. Pogłębia to smak warzyw. A mizerię robię albo wytrawnie (sól i szczypta cukru) lub na słodko (cukier i szczypta soli) ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze dużo pieprzu, cukier i trochę octu winnego i dla mnie bez śmietany! Do tego kurczak , mniam...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z octem winnym nigdy nie jadłam, najwyższa pora spróbować

      Usuń
  3. Ja robię tak jak Ty :) Tylko nie odciskam ogórków, uwielbiam jak się zbierze dużo soku wymieszanego ze śmietaną i można tym polać ziemniaczki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nigdy tak nie robiłam, najwyższy czas spróbować :)

      Usuń

dziękuję za komentarz