potrzebne składniki:
1,5 szklanki mleka,
mąka (ile zabierze)
50g drożdży,
6 łyżek oleju,
szczypta soli,
1 łyżka cukru,
4 cebule100g sera żółtego,
zioła prowansalskie,
vegeta
Mleko podgrzewamy z cukrem (powinno być letnie, nie można go za mocno
zagrzać) w letnim mleku rozpuszczamy rozkruszone drożdże, zostawiamy do
wyrośnięcia (mleko powinno się zapienić)
Kiedy drożdże wyrosną
przelewamy je do miski, dodajemy olej i szczyptę soli, dodajemy mąkę i
wyrabiamy do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ręki, powinno być
miękkie i elastyczne, przykrywamy je ściereczką i zostawiamy na pół
godziny (powinno podwoić swoją objętość)
w tym samym czasie obieramy i
kroimy w piórka cebule, następnie dusimy ją na odrobinie oleju do
miękkości ( w razie potrzeby podlewamy wodą), doprawiamy wegetą
z ciasta
drożdżowego formujemy okrągłe placuszki, układamy je na wytłuszczonej
blasze, na placuszkach układamy podduszoną cebulę, posypujemy ziołami
prowansalskimi, a na końcu tartym serem, pieczemy 15 minut w
temperaturze 180 stopni
Ostatnio zakochałam się w cebularzach :) Te wyglądają obłędnie, chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńależ proszę bardzo częstuj się :D
Usuńoj uwielbiam cebularze!
OdpowiedzUsuńnie żartuj, prywatne sklepy są otwarte! a przepis super, a jakbyś nie zrobiła to co?
OdpowiedzUsuńmoże i są ale chlebka nie było, a jak bym nie zrobiła musiałabym wstać wcześniej i jechać do sklepu, żeby mieć w pracy coś do zjedzenia, a ja okropny śpioch jestem i każada minuta snu jest dla mnie na wagę złota :)
UsuńSuper jedzonko :) Ja tez wtedy nie zrobiłam zakupów hihi i zajadaliśmy marne spaghetti ;/;/
OdpowiedzUsuńja tam uwielbiam spagetti ;p
Usuńpierwszy raz robiłam :) i wyszły ! super, dziękuję <3
OdpowiedzUsuń