środa, 30 maja 2012

miodownik inaczej...

zjadłam go po raz pierwszy na imieninach u Teścia i zakochałam się bez pamięci...

potrzebne składniki: 

na ciasto miodowe:
 
500g mąki,
2 jajka,
100g margaryny,
4 łyżki miodu,
2 łyżeczki sody,
300g cukru pudru,
2 łyżki śmietany

 na masę jabłkową:


1,5 kg jabłek, 
1 galaretka agrestowa

 na wierzch:):


150g orzechów włoskich,
70 g masła,
3 łyżki miody,
4 łyżki cukru


Margarynę siekamy z masłem, następnie dodajemy sodę, miód, cukier, jajka i śmietanę i dokładnie wyrabiamy, ciasto dzielimy na 3 części, rozwałkowujemy na wielkość blachy, 2 placki pieczemy od razu w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut. 

Orzechy siekamy, masło rozpuszczamy z dodatkiem cukru i miodu, gdy składniki się połączą dodajemy orzechy, orzechy z miodem wykładamy na 3 placek i pieczemy tak samo jak 2 poprzednie.

Jabłka ścieramy na grubej tarce, przesmażamy tak samo jak na szarlotkę, następnie dodajemy do nich galaretkę agrestową na pierwszym placku równo rozsmarowujemy połowę ciepłej masy kabłkowej, przekładamy 2 plackiem, rozsmarowujemy resztę masy jabłkowej i przykładamy plackiem z orzechami, zostawiamy w lodówce (przynajmniej na noc, a najlepiej na 1 cały dzień, wtedy placki miodowe "nasiąkną"jabłkami i będą wilgotne, miękkie i pyszne) 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

dziękuję za komentarz