wtorek, 20 marca 2012

masa do wafla

Może wygląda niepozornie ale smakuje wyśmienicie :)
Właściwie powinnam zacząć od wafla, bo jest to wafel nie byle jaki - wafel ze Strzyżowa.
Wafli jadłam już sporo, ale z tym, żaden nie może się równać, jest chrupiący  i co najważniejsze nie namaka pod wpływem masy,. Dlatego kiedy jedziemy z Moim Mężczyzną w jego rodzinne strony w województwie podkarpackim zawsze kupujemy spory ich zapas (całe szczęście, że nasza Zosieńka ma spory bagażnik).
Przepis na masę dostałam od Teściowej i chociaż są tysiące sposobów na masę do wafla, tę lubię najbardziej.

potrzebne składniki:

puszka słodzonego mleka skondensowanego (jeśli kupujecie takie już ugotowane, potrzebne będzie 1,5 puszki)
250 g masła lub margaryny,
3 łyżki kakao.


Mleko wkładamy do garnka z wodą, gotujemy 2 godziny, w razie potrzeby uzupełniając poziom wody.

Nigdy nie otwierajcie gorącej puszki!!! No chyba, że chcecie malować kuchnię :)

Margarynę ubijamy na puch, stopniowo dodajemy ugotowane mleko skondensowane, na końcu dodajemy kakao.

Gotową masą smarujemy pierwszy wafel, przyciskamy następnym i tak do skończenia masy lub wafli, ostatnią warstwę zostawiamy nieposmarowaną. zawijamy w papier i przyciskamy czymś ciężkim (ja na całą noc przyciskam wafel taboretem).

11 komentarzy:

  1. Pycha ! Uwielbiam wafle wszelakiego rodzaju i też mam taką swoją sprawdzoną recepturę na masę ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. czy to jakaś sekretna receptura? bo jeśli nie to proszę o przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. robię niemal tak samo - pomijam jednak kakao :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. gorzkie kakao odrobinę równoważy smak mleka skondensowanego, ale i bez niego masa jest pyszna :)

      Usuń
  4. Super prosty i smaczny przepis do wafli, które od dziecka uwielbiam

    OdpowiedzUsuń
  5. właśnie takie proste przepisy lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  6. nie do końca wiem jak to się robi ( mam 12 lat..)

    OdpowiedzUsuń
  7. Niestety nie polecam. Kiedy robiłam masę tak jak powyżej pisze zrobił mi się tak zwany " glut" próbowałam jakoś to odratować, dolewałam wody miksowałam.. ale nic z tego... ten przepis mi się nie udał i nie polecam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wody? do masy?
      może zrobiłaś coś nie tak moja teściowa robi tak od lat i absolutnie zawsze wychodzi

      Usuń
  8. to nie zly przepis,wina jest w jakosci wafla,prawda jest ze nie kady sie nadaje.Trzymac sie podnego wyzej producenta.pa

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za komentarz