Może wygląda niepozornie ale smakuje wyśmienicie :)
Właściwie powinnam zacząć od wafla, bo jest to wafel nie byle jaki - wafel ze Strzyżowa.
Wafli jadłam już sporo, ale z tym, żaden nie może się równać, jest chrupiący i co najważniejsze nie namaka pod wpływem masy,. Dlatego kiedy jedziemy z Moim Mężczyzną w jego rodzinne strony w województwie podkarpackim zawsze kupujemy spory ich zapas (całe szczęście, że nasza Zosieńka ma spory bagażnik).
Przepis na masę dostałam od Teściowej i chociaż są tysiące sposobów na masę do wafla, tę lubię najbardziej.
potrzebne składniki:
puszka słodzonego mleka skondensowanego (jeśli kupujecie takie już ugotowane, potrzebne będzie 1,5 puszki)
250 g masła lub margaryny,
3 łyżki kakao.
Mleko wkładamy do garnka z wodą, gotujemy 2 godziny, w razie potrzeby uzupełniając poziom wody.
Nigdy nie otwierajcie gorącej puszki!!! No chyba, że chcecie malować kuchnię :)
Margarynę ubijamy na puch, stopniowo dodajemy ugotowane mleko skondensowane, na końcu dodajemy kakao.
Gotową masą smarujemy pierwszy wafel, przyciskamy następnym i tak do skończenia masy lub wafli, ostatnią warstwę zostawiamy nieposmarowaną. zawijamy w papier i przyciskamy czymś ciężkim (ja na całą noc przyciskam wafel taboretem).
Pycha ! Uwielbiam wafle wszelakiego rodzaju i też mam taką swoją sprawdzoną recepturę na masę ;)
OdpowiedzUsuńczy to jakaś sekretna receptura? bo jeśli nie to proszę o przepis :)
OdpowiedzUsuńrobię niemal tak samo - pomijam jednak kakao :)
OdpowiedzUsuńgorzkie kakao odrobinę równoważy smak mleka skondensowanego, ale i bez niego masa jest pyszna :)
UsuńSuper prosty i smaczny przepis do wafli, które od dziecka uwielbiam
OdpowiedzUsuńwłaśnie takie proste przepisy lubię najbardziej :)
OdpowiedzUsuńnie do końca wiem jak to się robi ( mam 12 lat..)
OdpowiedzUsuńale czego nie rozumiesz?
UsuńNiestety nie polecam. Kiedy robiłam masę tak jak powyżej pisze zrobił mi się tak zwany " glut" próbowałam jakoś to odratować, dolewałam wody miksowałam.. ale nic z tego... ten przepis mi się nie udał i nie polecam!
OdpowiedzUsuńwody? do masy?
Usuńmoże zrobiłaś coś nie tak moja teściowa robi tak od lat i absolutnie zawsze wychodzi
to nie zly przepis,wina jest w jakosci wafla,prawda jest ze nie kady sie nadaje.Trzymac sie podnego wyzej producenta.pa
OdpowiedzUsuń