niedziela, 6 grudnia 2015

tort angielski z różami, tort z masą cukrową

To już 300 post na blogu więc powinniśmy to jakoś uczcić - będzie więc tort.
Zrobiliśmy go niedawno dla Karoliny - siostry Marcina... Jak na pierwszy raz z masą cukrową chyba wygląda nieźle... Jak Wam się podoba?

potrzebne składniki:

biszkopt waniliowy:

2 jajka,
1/4 szklanki mąki pszennej,
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
1/2 szklanki cukru,
1 łyżka esencji waniliowej,
2 łyżeczki wody,
1 łyżeczka oleju,
1 łyżeczka octu,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.

biszkopt kakaowy:

2 jajka,
1/4 szklanki mąki pszennej,
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
1/2 szklanki cukru,
2 łyżki kakao,
2 łyżeczki wody,
1 łyżeczka oleju,
1 łyżeczka octu,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.

biszkopt cappucino:

2 jajka,
1/4 szklanki mąki pszenej,
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
1/2 szklanki cukru,
1 łyżka kawy rozpuszczalnej,
3 łyżki cappucino,
2 łyżeczki wody,
1 łyżeczka oleju,
1 łyżeczka octu,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.

do przełożenia:

1 słoik dżemu wiśniowego,
330ml śmietany 30%,
1 opakowanie masy śmietanowej dr Oetkera.

na masę śmietanową:

125 g masła,
250 g cukru pudru,
1 łyżka gorącej wody

ozdoby:

na pokrycie tortu o średnicy 22 cm będziemy potrzebować około 350 g białej masy cukrowej,
na różyczki 100 g czerwonej masy cukrowej,
na listki 50 g zielonej masy cukrowej.

Kolejno pieczemy wszystkie 3 biszkopty. Ja to robię zwykle dzień wcześniej.

Przekładamy je dżemem wiśniowym i ubitą na sztywno śmietaną z dodatkiem masy śmietanowej dr Oetkera.

Miękkie masło miksujemy na puch z cukrem pudrem. Na końcu dodajemy gorącą wodę i dokładnie mieszamy.

Krem maślany dokładnie rozprowadzamy na wierzchu i bokach tortu. Wkładamy na 30 minut do lodówki.

Białą masę cukrowa wałkujemy i układamy na torcie. dokładnie dociskamy i docinamy nadmiar (mi to wyszło tak sobie, ale następnym razem będzie lepiej :) )

czerwoną i zieloną masę cukrową wałkujemy i wycinamy płatki róży i listki. jak to zrobić? znajdziecie na YouTube...










2 komentarze:

dziękuję za komentarz