Zrobiliśmy go niedawno dla Karoliny - siostry Marcina... Jak na pierwszy raz z masą cukrową chyba wygląda nieźle... Jak Wam się podoba?
potrzebne składniki:
biszkopt waniliowy:
2 jajka,
1/4 szklanki mąki pszennej,
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
1/2 szklanki cukru,
1 łyżka esencji waniliowej,
2 łyżeczki wody,
1 łyżeczka oleju,
1 łyżeczka octu,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
biszkopt kakaowy:
2 jajka,
1/4 szklanki mąki pszennej,
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
1/2 szklanki cukru,
2 łyżki kakao,
2 łyżeczki wody,
1 łyżeczka oleju,
1 łyżeczka octu,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
biszkopt cappucino:
2 jajka,
1/4 szklanki mąki pszenej,
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
1/2 szklanki cukru,
1 łyżka kawy rozpuszczalnej,
3 łyżki cappucino,
2 łyżeczki wody,
1 łyżeczka oleju,
1 łyżeczka octu,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
do przełożenia:
1 słoik dżemu wiśniowego,
330ml śmietany 30%,
1 opakowanie masy śmietanowej dr Oetkera.
na masę śmietanową:
125 g masła,
250 g cukru pudru,
1 łyżka gorącej wody
ozdoby:
na pokrycie tortu o średnicy 22 cm będziemy potrzebować około 350 g białej masy cukrowej,
na różyczki 100 g czerwonej masy cukrowej,
na listki 50 g zielonej masy cukrowej.
Kolejno pieczemy wszystkie 3 biszkopty. Ja to robię zwykle dzień wcześniej.
Przekładamy je dżemem wiśniowym i ubitą na sztywno śmietaną z dodatkiem masy śmietanowej dr Oetkera.
Miękkie masło miksujemy na puch z cukrem pudrem. Na końcu dodajemy gorącą wodę i dokładnie mieszamy.
Krem maślany dokładnie rozprowadzamy na wierzchu i bokach tortu. Wkładamy na 30 minut do lodówki.
Białą masę cukrowa wałkujemy i układamy na torcie. dokładnie dociskamy i docinamy nadmiar (mi to wyszło tak sobie, ale następnym razem będzie lepiej :) )
czerwoną i zieloną masę cukrową wałkujemy i wycinamy płatki róży i listki. jak to zrobić? znajdziecie na YouTube...
Ja nie mam odwagi na takie arcydzieła!
OdpowiedzUsuńoj tam od razu arcydzieła...
Usuń