potrzebne składniki:
1,5 kg szynki,
3 cebule, 3 ząbki czosnki,
1 jabłko
200 ml różowego musującego wina,
1 łyżeczka soli zmiękczającej mięso,
2 łyżki octu balsamicznego,
czerwona czubrzyca, diabelska posypka, czosnek granulowany, liście laurowe,
2 łyżki smalcu.
szynkę nacieramy solą zmiękczającą mięso, octem balsamicznym, czubrzycą i posypujemy diabelską posypką i liśćmi laurowymi, zostawiamy na 24 godziny w lodówce.
Mięso delikatnie osuszamy i obsmażamy ze wszystkich stron na bardzo gorącej patelni.
W naczyniu żaroodpornym układamy ząbki czosnku oraz cebule i jabłko pokrojone w ósemki.
Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, pieczemy przez 1,5 godziny w 180 stopniach.
Upieczone mięso zostawiamy na chwilę, żeby odpoczęło, a cebulę, czosnek, jabłka i wino miksujemy.
Takim sosem polewamy szynkę.
Możemy jeść na gorąco - jako danie obiadowe, lub na zimno jako wędlinę :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
dziękuję za komentarz