poniedziałek, 30 listopada 2015

szynka pieczona marynowana w occie balsamicznym

Święta coraz bliżej, może upieczecie szynkę?

potrzebne składniki:

1,5 kg szynki,
3 cebule, 3 ząbki czosnki,
1 jabłko
200 ml różowego musującego wina,
1 łyżeczka soli zmiękczającej mięso,
2 łyżki octu balsamicznego,
czerwona czubrzyca, diabelska posypka, czosnek granulowany, liście laurowe,
2 łyżki smalcu.



szynkę nacieramy solą zmiękczającą mięso, octem balsamicznym, czubrzycą i posypujemy diabelską posypką i liśćmi laurowymi, zostawiamy na 24 godziny w lodówce.



Mięso delikatnie osuszamy i obsmażamy ze wszystkich stron na bardzo gorącej patelni.



W naczyniu żaroodpornym układamy ząbki czosnku oraz cebule i jabłko pokrojone w ósemki.

Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, pieczemy przez 1,5 godziny w 180 stopniach.



Upieczone mięso zostawiamy na chwilę, żeby odpoczęło,  a cebulę, czosnek, jabłka i wino miksujemy.

Takim sosem polewamy szynkę.

Możemy jeść na gorąco - jako danie obiadowe, lub na zimno jako wędlinę :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

dziękuję za komentarz