sobota, 19 grudnia 2015

kapuśniaczki

Wigilia i Święta coraz bliżej. Może zamiast pierogów zrobicie kapuśniaczki? Troszkę inne niż tradycyjne, bo ze słodkiej kapusty...

potrzebne składniki:

0,5 kg mąki,
1/4 szklanki mleka,
20g drożdży,
20 g roztopionego masła,
1  żółtko,
1 łyżeczka cukru,
1/2 łyżeczki soli.

Farsz:

1/2 główki malej kapusty,
2 łyżki masła,
1 cebula
sól, pieprz, kminek do smaku.

do posmarowania:
1 żółtko.


W ciepłym mleku rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier i łyżkę mąki, mieszamy, zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Drożdże i mleko dodajemy do mąki z solą, zagniatamy, na końcu dodajemy ciepłe masło i wyrabiamy jeszcze około 5 minut. przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Kapistę szatkujemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odciskamy (można jeszcze raz przesiekać).

Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na złoto na maśle, dodajmy kapustę, doprawiamy i jeszcze chwilę razem smażymy. Studzimy.

Gdy ciasto wyrośnie wałkujemy i wycinamy z niego prostokąty 10x15 cm. Każdy prostokąt smarujemy farszem i zwijamy w wałeczki.

Kiedy trochę podrosną smarujemy żółtkiem. Pieczemy około 15-20 minut (do zezłocenia) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

dziękuję za komentarz