potrzebne składniki:
2,5 szklanki mąki,
1 szklanka cukru,
1 szklanka mleka,
3/4 szklanki oleju,
200 ml (niepełna szklanka) prażonych jabłek.
2 jajka,
1 przyprawa do piernika,
1 łyżeczka cynamonu,
2 łyżka kakao,
1 łyżeczka sody.
polewa:
75 g masła,
2 łyżki wody,
2 łyżki cukru,
2 łyżki kakao.
Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę, dodajemy mleko, przyprawę do piernika i cynamon. Ciągle miksując dodajemy przesianą mąkę z sodą i kakao, a następnie cienkim strumieniem wlewamy olej. Na końcu dodajemy prażone jabłka i delikatnie mieszamy.
Wylewamy do długiej wytłuszczonej i wysypanej bułką tartą keksówki i pieczemy w 180 stopniach przez około godzinę (do suchego patyczka). Zostawiamy do wystudzenia.
Wodę gotujemy z cukrem. Kiedy woda zacznie wrzeć rozpuszczamy w niej masło. Gdy masło się rozpuści zdejmujemy rondelek z ognia i dodajemy przesiane kakao. Szybko mieszamy miotełką, żeby składniki się połączyły i powstała gładka, lśniąca polewa. Lekko studzimy i możemy polewać piernik.
U nas w domu rodzinnym najlepsze wzięcie mają ciasta kremowe, pierniki czy keks zjadamy dopiero jak się te kremowe skończą hehe
OdpowiedzUsuńa ja najbardziej lubię sernik :)
Usuń