środa, 17 lipca 2013

ciasteczka z płatkami kukurydzianymi, rodzynkami i żurawiną

Wiem, że nie wyglądają zachwycająco, ale są naprawdę smaczne, do tego stopnia, że nasz kolega Krzyś po spróbowaniu spytał, gdzie je kupiłam. A przy tym robi się je bardzo łatwo i szybko.

potrzebne składniki:

250g margaryny,
2 jajka,
3/4 szklanki cukru,
2 szklanki mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
100 g płatków kukurydzianych,
100g rodzynek,
100g żurawiny.

Miękką margarynę miksujemy z cukrem i jajkami, następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy.

Rodzynki i żurawinę moczymy we wrzątku przez około 10 minut, osuszamy a następnie wraz z płatkami kukurydzianymi dodajemy do ciasta. Mieszamy delikatnie, żeby nie połamać płatków.

Z masy formujemy kuleczki i układamy na wyłożonej pergaminem i wytłuszczonej blasze. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 minut.




6 komentarzy:

  1. O, mam tak dużo tych płatków, a jakoś ich nie zjadam, może zrobię takie ciasteczka! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. ij tak, tum bardziej, że dodatki można dowolnie zastąpić, coś czuję, że te ciasteczka szybko mi się nie znudzą :)

      Usuń
  3. Madziu pozdrawiamy z muśnięciem bieszczadzkich aniołów
    Kaśka i Grzesiek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi, że zajrzeliście, pozdrawiamy i my :)

      Usuń

dziękuję za komentarz