środa, 17 lipca 2013

ciasteczka z płatkami kukurydzianymi, rodzynkami i żurawiną

Wiem, że nie wyglądają zachwycająco, ale są naprawdę smaczne, do tego stopnia, że nasz kolega Krzyś po spróbowaniu spytał, gdzie je kupiłam. A przy tym robi się je bardzo łatwo i szybko.

potrzebne składniki:

250g margaryny,
2 jajka,
3/4 szklanki cukru,
2 szklanki mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
100 g płatków kukurydzianych,
100g rodzynek,
100g żurawiny.

Miękką margarynę miksujemy z cukrem i jajkami, następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy.

Rodzynki i żurawinę moczymy we wrzątku przez około 10 minut, osuszamy a następnie wraz z płatkami kukurydzianymi dodajemy do ciasta. Mieszamy delikatnie, żeby nie połamać płatków.

Z masy formujemy kuleczki i układamy na wyłożonej pergaminem i wytłuszczonej blasze. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 minut.




6 komentarzy:

  1. O, mam tak dużo tych płatków, a jakoś ich nie zjadam, może zrobię takie ciasteczka! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie daj znać czy smakowały.

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. ij tak, tum bardziej, że dodatki można dowolnie zastąpić, coś czuję, że te ciasteczka szybko mi się nie znudzą :)

      Usuń
  3. Madziu pozdrawiamy z muśnięciem bieszczadzkich aniołów
    Kaśka i Grzesiek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi, że zajrzeliście, pozdrawiamy i my :)

      Usuń

dziękuję za komentarz