piątek, 26 lipca 2013

ciasto porzeczkowe na upał

Uff jak gorąco... czy u Was też taki upał? całe szczęście, że mam zimniutkie ciasto w lodówce. Jest ono wynikiem wczorajszego eksperymentu, całkiem udanego zresztą. Od jakiegoś czasu zastanawiałam się jak by smakowało ciasto z budyniem ugotowanym na soku z czarnej porzeczki z bitą śmietaną i migdałami. Powiem Wam, że smakuje nieźle, biszkopt jest mięciutki, lekko kwaskowy budyń cudownie orzeźwia, kremowa bita śmietana tę kwaskowość równoważy, a migdały chrupią... czego chcieć więcej?

potrzebne składniki:

4 jajka,
1/2 szklanki mąki pszennej,
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
 0/75 szklanki cukru,
1 cukier waniliowy,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżka octu,
1 łyżka oleju,
2 łyżki wody.
1 litr soku z czarnej porzeczki,
3 budynie waniliowe,
500 ml śmietany 30%
1/3 szklanki cukru pudru
100 g płatków migdałowych.


Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy z cukrem, żółtka mieszamy z octem,wodą i olejem, mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Do ubitych białek dodajemy stopniowo resztę składników i delikatnie mieszamy.
Ciasto wylewamy na wytłuszczoną i wyłożoną pergaminem blachę (ja piekłam w blasze 22x26 cm).
pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.


Odlewamy pół szklanki soku, rozpuszczamy w nim budyń, resztę gotujemy. Kiedy sok się zagotuje, dodajemy rozpuszczone budynie, gotujemy ciągle mieszając, do momentu, aż zgęstnieje. Następnie wylewamy na biszkopt, zostawiamy do wystygnięcia.


Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, rozprowadzamy na budyniu porzeczkowym, posypujemy płatkami migdałowymi, zostawiamy do schłodzenia.



7 komentarzy:

dziękuję za komentarz