środa, 2 stycznia 2013

trochę inna ryba po grecku

Myślę, że taka rybka stanowi ciekawą alternatywę dla tradycyjnej ryby po grecku.

potrzebne składniki:

500g filetów z dorsza, 
500 g pieczarek, 
4-5 dużych marchewek,
100 g rodzynek,
1-2 cebule, 
masło do duszenia warzyw,
olej do smażenia ryby,
2 jajka, 
mąka do panierowania,
sól, pieprz, cukier do smaku

Rybę rozmrażamy, osuszamy, doprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w rozmąconym jajku, potem w mące, a następnie smażymy na rozgrzanym oleju.

Pieczarki kroimy w kostkę, marchew ścieramy na grubej tarce, cebulę kroimy w kostkę, na jednej patelni na maśle dusimy cebulę i marchew, na drugiej dusimy pieczarki, doprawiamy, gdy warzywa będą miękkie, zawartość patelni łączymy (ewentualnie przekładamy do większego garnka), dodajemy rodzynki i jeszcze chwilę razem dusimy.

Rybę rozdrabniamy (ale nie za bardzo) i dodajemy do garnka z marchewką i grzybami, doprawiamy i jeszcze chwilę podgrzewamy.



4 komentarze:

  1. Ciekawa propozycja, na pewno wypróbuję
    Ale ryba po grecku ?
    No nie wiem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. "ryba po grecku" zawsze kojarzyła mi się z rybą duszoną w warzywach, stąd nazwa :)

      Usuń

dziękuję za komentarz