czwartek, 15 listopada 2012

zupa meksykańska

Kilka dni temu mój Mężczyzna postanowił zrobić chili con carne, niestety (a może na szczęście) trochę za mocno podlał je bulionem i wyszła zupa... bardzo smaczna zupa zresztą :)

Potrzebne składniki:

1 puszka czerwonej fasoli,
1 puszka kukutudzy,
1 słoik pomidorów, na które przepis znajdziecie TUTAJ, ale mogą też być pomidory z puszki,
500 g  mięsa mielonego,
1,5 l bulionu,
2 cebule,
sól, pieprz,
olej do smażenia.

Cebule kroimy w drobną kostkę, szklimy na niewielkiej ilości tłuszczu, następnie dodajemy mięso i wszystko podsmażamy.

Następnie doprawiamy, dodajemy odsączoną kukurydzę, fasolę oraz pomidory z zalewą (mój mężczyzna zapomniał o papryce, ale zupa i tak wyszła pyszna).

Całość zalewamy bulionem i doprowadzamy do zagotowania.


10 komentarzy:

  1. Dzięki serdeczne za przepis na pewno wypróbuję. Jadłam zupę meksykańska na wieczorku karnawałowym w zeszłym roku, była wspaniała, koniecznie muszę zrobić;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to taka zupa do której można wrzucić praktycznie wszystko :)

      Usuń
  2. I jest zupa! A chilli con carne jeszcze kiedyś zrobicie.. ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie ma to jak porcja gorącej zupy :)

    Nominowałam Cię do Liebster Award, w związku z tym zapraszam do siebie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam wszystko co meksykańskie!:) Może sobie za niedługo spróbuję tej zupki.

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie ma to jak udany wypadek przy pracy ;) Uwielbiam chilli, na pewno w postaci zupy też jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za komentarz