wtorek, 28 sierpnia 2012

lato zamknięte w słoiku - czyli sos podwójnie pomidorowy

Dostałam ostatnio od siostry mojej Babci, cioci Irki i jej córki Basi sporą ilość pomidorów malinowych i koktajlowych.
Nie bardzo wiedziałam co z nimi zrobić, na szczęście, mój genialny Mężczyzna wpadł na równie genialny pomysł i zaproponował, żeby zrobić coś pomiędzy przecierem a sosem pomidorowym i zatopić w nim małe pomidorki, pomysł bardzo mi się spodobał, przystąpiłam więc do działania:)

potrzebne składniki:

pomidory malinowe (nie mam pojęcia ile ich było ale ze 2-3 kilo na pewno),
pomidorki koktajlowe (ich też nie ważyłam, ale myślę, że musiało ich być ponad kilogram),
sól i cukier do smaku

Pomidory (na razie zajmiemy się tymi dużymi), parzymy wrzątkiem i obieramy ze skórek.

Duże pomidory dzielimy na mniejsze części, doprawiamy solą i cukrem i smażymy (mi to zajęło około 1,5 godziny), następnie blendujemy a potem jeszcze raz zagotowujemy.

Kiedy duże pomidory się smażą możemy zając się pomidorkami koktajlowymi, podobnie jak w przypadku dużych pomidorów parzymy je i obieramy ze skórki, następnie wkładamy do słoików (powinno ich być około 1/2-3/4 słoika).

Pomidorki w słoikach zalewamy gorącym sosem i pasteryzujemy przez 15-20 minut.



przepis dodaję do akcji 

8 komentarzy:

  1. Fajny pomysł :) Też bym chciał taką ciocię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest troszke roboty ze ściąganiem skórki z pomidorków ale na zimę jak znalazł :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. masz rację ale wolę to, niż później wyławianie skórek z sosu

      Usuń
  3. pisze sie DUŻE a nie durze :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. analfabetka ze mnie, już poprawiłam :) dziękuję za zwrócenie uwagi :)

      Usuń
    2. czepiasz sie

      Usuń

dziękuję za komentarz