niedziela, 21 października 2012

muffinki ziemniaczane w papilotkach z boczku

Długo się zastanawiałam, czy coś takiego jak muffinki z ziemniaków w ogóle wyjdzie, czy muffinki wyjdą z foremek, czy się dopieką i czy nie będą się rozpadać. Te zrobiłam pod wpływem impulsu.

Potrzebne składniki:

400 g ugotowanych ziemniaków,
1 duża cebula,
2 łyżki śmietany 18%,
2 łyżki majonezu,1 łyżka suszonego majeranku,
1 jajko,
mąka (ile zabierze),
sól i pieprz do smaku,
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
12 cieniutkich plasterków boczku.

Ugotowane i przeciśnięte przez praskę ziemniaki łączymy z majonezem, śmietaną, jajkiem, majerankiem, przyprawami, mąką, proszkiem do pieczenia i dokładnie wyrabiamy,

Brzegi foremki do muffinek wykładamy boczkiem, a dno wytłuszczamy, następnie foremki wypełniali masą ziemniaczaną i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180  stopni przez około 30 minut.



8 komentarzy:

dziękuję za komentarz