środa, 10 października 2012

tort z kremem malinowym

nie jest może zbyt piękny, bo dopiero się uczę zdobić torty, ale uwierzcie mi jest pyszny :)

potrzebne składniki:

kakaowy biszkopt  (przepis znajdziecie tu) upieczony w tortownicy o średnicy 22 cm,
500g sera mascarpone,
300g mrożonych malin,
1 kieliszek malinówki,
100 ml śmietany 30%,
1 cukier waniliowy.

Tort rozcinamy na 3 blaty.

Mascarpone ubijamy mikserem na puszystą masę, następnie dodajemy maliny zblendowane z malinówką.
Tak, tak, masa nie zawiera ani grama cukru, a całą swoja słodycz zawdzięcza malinom.

Masę dzielimy na 3 części i przekładamy  blaty biszkoptu, następnie smarujemy nim wierzch i boki.

Ozdabiamy resztą kremy i ubitą na sztywno z cukrem waniliowyn śmietaną.










8 komentarzy:

dziękuję za komentarz