niedziela, 5 sierpnia 2012

tort z dżemem malinowym i musem z białej czekolady i mascarpone


Połączenie malin, białej czekolady i mascarpone chodziła za mną już od jakiegoś czasu, a że zbliżała się nasza rocznica ślubu, nadarzyła się okazja do zrobienia torciku. Okazał się strzałem w dziesiątkę, sok z cytryny łamie słodycz białej czekolady a waniliowy biszkopt doskonale wszystko dopełnia...

potrzebne składniki:

5 jaj (miałam takie od szczęśliwych kurek biegających po podwóeku, stąd piękny kolor biszkoptu,
1 szklanka mąki krupczatki,
1 szklanka cukru,
1 łyzeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią,
1 łyżka octu,
1 łyżka oleju,
1 łyżka wody.

na krem:

1,5 białej czekolady,
500g serka mascarpone,
200ml śmietany 30%
sok z połowy cytryny.

podatkowo:

0,5 białej czekolady startej na drobnej tarce,
1 słoiczek dżemu malinowego.

Białka oddzielamy od żółtek, Ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier i miksujemy do całkowitego jego rozpuszczenia.

Żółtka mieszamy z olejem, octem i wodą, dodajemy do białek, cały czas miksując dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia.

Mas wylewamy na małą wytłuszczoną tortownicę i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez okolo 40minut.

Zostawiamy do wystygnięcia, następnie dzielimy na 3 blaty.

Białą czekoladę z sokiem z cytryny rozpuszczamy nad kąpielą wodną, kiedy przestygnie mieszamy z serkiem mascarpone. Śmietanę ubijamy na sztywno, następnie delikatnie mieszamy z masą serowo-czekoladową.

Pierwszy blat biszkoptu smarujemy połową słoiczka dżemu i 1/4 kremu, na mim układamy 2 blat i czynność powtarzamy, następnie układamy 3 blat biszkoptu i smarujemy go kremem, podobnie robimy z brzegami tortu. Całość obsypujemy białą czekoladą.






10 komentarzy:

  1. Mmm... wygląda pysznie. A ten krem z serka mascarpone i czekolady mocno się ścina? Próbowałam ostatnio zrobić babeczki z podobnym kremem, ale strasznie rzadki mi wyszedł i nie chciał się ściąć :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mój się ściął:) w razie czego można dodać trochę żelatyny :)

      Usuń
  2. Mmmmmmmm... Zbliza sie okazja, moze podkradne pomysl na krem :-)

    Zawsze mi sie wydawalo, ze nie trzeba dodawac proszku do pieczenia, jesli sie ubija bialka na sztywna piane...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja jakoś nie mam zbyt wielkiego zaufania do moich zdolności cukierniczych, dlatego wolę dodać proszek :)

      Usuń
    2. Powiedz mi jeszcze... Krem jest puszysty?

      Usuń
    3. tak, o ile bita śmietana nie oklapnie :)

      Usuń
  3. Zrobiłam, wyszedł pyszny! I chyba na drugi czy trzeci dzień był jeszcze pyszniejszy! Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Tort bardzo smaczny. Ponieważ nie miałam dżemu malinowego dałam maliny, które zostały z nalewki malinowej. Pycha!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakował.Pomył z malinami z nalewki po prostu genialny!

      Usuń

dziękuję za komentarz