poniedziałek, 16 maja 2016

biała kiełbasa pieczona z piwem

Przepis dostałam jakiś czas temu od koleżanki Gosi. Miałam ją przygotować na Wielkanoc, ale zabrało mi czasu.  Po raz pierwszy zrobiłam ją jakiś tydzień temu. Oboje byliśmy zachwyceni.

potrzebne składniki:
400-600g białej kiełbasy,
olej,
2 szklanki piwa (około),
liść laurowy,3-4 goździki, kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego, szczypta chilli (ja dodałam jeszcze ziarno jałowca i szczyptę tymianku),
2 cebule,
sól, cukier, pieprz, musztarda, miód.

Kiełbasę smarujemy olejem, wkładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy piwem do wysokości 2/3. Dodajemy liść laurowy, goździki, pieprz, chilli, jałowiec, tymianek.

Pieczemy godzinę w 200 stopniach, po pół godzinie obracamy.

Cebulę kroimy w piórka, szklimy na oleju, doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, miodem i musztardą.

Kiełbasę wyjmujemy na talerz i obkładamy cebulą.





Gosiu jeszcze raz dziękuję za przepis :)




4 komentarze:

  1. nie dokońca byłam pewna z czego jest ten przepis, ale ostatecznie okazało się, że to jest moja biała ulubiona kiełbasa. Powodem jest błąd w tytule. Potwierdzam, że kiełbasa wg tego przepisu jest zjawiskowa. U mnie biała nie tylko na wielkanoc :D

    Pozdrawiam serdecznie
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu dziękuję, za zwrócenie uwagi na błąd, już poprawiłam :)

      Usuń
  2. Kiełbasa i piwo, jakie typowo niemieckie zestawienie : ) Świetna alternatywa dla białej kiełbasy w żurku i z grilla, no i dobra propozycja dla fanów piwa : ) Akurat lubię ten rodzaj wędliny i z chęcią wypróbuję przepis, tym bardziej, że danie w zasadzie robi się samo. Jestem bardzo ciekawa tej kompozycji przypraw, bo lubię zdecydowany aromat i lekko pikantny smak. Może potrawa nie wygląda jak z masterchefa, ale z pewnością jest syta i bardzo smaczna, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masterchefem nawet nie próbuję być :) nie potrafię ani ładnie zaprezentować dania, ani zrobić profesjonalnego zdjęcia, ale mogę zagwarantować, że danie broni się smakiem

      Usuń

dziękuję za komentarz