potrzebne składniki:
400-600g białej kiełbasy,
olej,
2 szklanki piwa (około),
liść laurowy,3-4 goździki, kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego, szczypta chilli (ja dodałam jeszcze ziarno jałowca i szczyptę tymianku),
2 cebule,
sól, cukier, pieprz, musztarda, miód.
Kiełbasę smarujemy olejem, wkładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy piwem do wysokości 2/3. Dodajemy liść laurowy, goździki, pieprz, chilli, jałowiec, tymianek.
Pieczemy godzinę w 200 stopniach, po pół godzinie obracamy.
Cebulę kroimy w piórka, szklimy na oleju, doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, miodem i musztardą.
Kiełbasę wyjmujemy na talerz i obkładamy cebulą.
Gosiu jeszcze raz dziękuję za przepis :)
nie dokońca byłam pewna z czego jest ten przepis, ale ostatecznie okazało się, że to jest moja biała ulubiona kiełbasa. Powodem jest błąd w tytule. Potwierdzam, że kiełbasa wg tego przepisu jest zjawiskowa. U mnie biała nie tylko na wielkanoc :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Kasia
Kasiu dziękuję, za zwrócenie uwagi na błąd, już poprawiłam :)
UsuńKiełbasa i piwo, jakie typowo niemieckie zestawienie : ) Świetna alternatywa dla białej kiełbasy w żurku i z grilla, no i dobra propozycja dla fanów piwa : ) Akurat lubię ten rodzaj wędliny i z chęcią wypróbuję przepis, tym bardziej, że danie w zasadzie robi się samo. Jestem bardzo ciekawa tej kompozycji przypraw, bo lubię zdecydowany aromat i lekko pikantny smak. Może potrawa nie wygląda jak z masterchefa, ale z pewnością jest syta i bardzo smaczna, pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńMasterchefem nawet nie próbuję być :) nie potrafię ani ładnie zaprezentować dania, ani zrobić profesjonalnego zdjęcia, ale mogę zagwarantować, że danie broni się smakiem
Usuń