poniedziałek, 2 maja 2016

szaszłyki z krewetek

Jak grillowanie, to grilowanie, mam dla was kolejne szaszłyki, tym razem z krewetek.

potrzebne składniki:

500g białych krewetek Vannamei,
sok z 1 cytryny,
20 ml oleju,
po pół pęczka koperku i pietruszki,
sól, pieprz cytrynowy, papryka słodka, papryka ostra, pieprz cayenne , czosnek granulowany.

sos koktajlowy:

2łyżki keczupu,
1 łyżka majonezu,
ostra papryka, czosnek granulowany

 Krewetki rozmrażamy, płukamy i osuszamy (mniej więcej 10 godzin wcześniej dobrze je wyjąć z zamrażarki).


Sok z cytryny, olej, przyprawy i posiekany koperek i pietruszkę blendujemy.


W tak przygotowanej zalewie marynujemy krewetki, przez przynajmniej 45 minut.


Nabijamy je na namoczone wcześniej patyczki i pieczemy na grillu, aż złapią ładny różowy kolor.


Podajemy skropione sokiem z cytryny z sosem koktajlowym.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

dziękuję za komentarz