środa, 4 maja 2016

kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Całe wieki temu, to gotowała, ale dopiero dzisiaj, kiedy nabrałam na kurczaka w sosie słodko-kwaśnym, przypomniałam sobie o tym przepicie. Wiem, że wiele osób, nie lubi mięsa ze słodkimi owocami, Marcin też nie był przekonany do połączenia kurczaka z ananasem, ostatecznie jednak mu posmakowało.

potrzebne składniki:

3 piersi z kurczaka,
1 puszka ananasa,
mała czerwona papryka,
mała żółta papryka,
mały por,
2 marchewki,
1/2 słoiczka pędów bambusa,
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
sok z połowy cytryny,
 przyprawa 5 smaków, curry, pieprz cayenne, słodka papryka, imbir, sól, maggi, sos sojowy, pieprz cytrynowy.
3 łyżki mąki ziemniaczanej,
2 szklanki wody,
olej do smażenia. 

 Filety kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny, maggi, sosem sojowym, doprawiamy przyprawą 5 smaków, imbirem, curry i pieprzem cayenne. Zostawiamy na pół godziny następnie smażymy na złoto na gorącym oleju.


Ananasa kroimy w kostkę (nie wylewamy zalewy), pora w półplasterki, marchew w zapałki a bambusa i paprykę w paski.

Warzywa i ananasa smażymy osobno na rozgrzanej patelni, następnie dodajemy do kurczaka zalewamy syropem z ananasa zmieszanym z koncentratem pomidorowym. Doprawiamy curry, słodką papryką, solą, imbirem, pieprzem cayenne i przyprawą 5 smaków. Całość chwilę dusimy.


Mąkę ziemniaczaną mieszamy z zimną wodą,dodajemy 2 łyżki maggi i łyżkę sosy sojowego, dodajemy do kurczaka i warzyw i gotujemy kilka minut.

Podajemy z ryżem.



4 komentarze:

  1. Uwielbiam połączenie smaku słodkiego z kwaśnym zwłaszcza w daniach z kurczakiem. Wkrótce wypróbuję przepis najpierw jednak muszę zdobyć pędy bambusa.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My pędy bambusa kupowaliśmy w biedronce.

      Usuń
  2. Proste danie, ale bardzo smaczne :) Super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie :) uwielbiam takie szybkie dania

      Usuń

dziękuję za komentarz