niedziela, 22 listopada 2015

zupa gołąbkowa

Zupa gołąbkowa... Wygląda jak rozwalone gołąbki... Smakuje jak rozwalone gołąbki, ale co z tego skoro jest pyszna?

potrzebne składniki:

0,5 główki białej kapusty,
0,5 kg mięsa mielonego,
1 por,
4 marchewki,
0,5 małego selera,
2 pietruszki,
2 cebule,
600 ml przecieru pomidorowego,
0,5 słoiczka koncentratu pomidorowego,
2 l bulionu,
0,5 szklanki ryżu,
sól, pieprz, cukier, kminek ziele angielskie, liść laurowy, czosnek granulowany, słodka i ostra papryka,
1 łyżka oleju.

Warzywa  obieramy i myjemy, cebulę kroimy w drobną kostkę, pora w półplasterki, marchew, pietruszkę i selera ścieramy na grubej tarce.

Warzywa smażymy na oleju w dużym rondlu, gdy zmiękną dodajemy mięso i chwilę razem dusimy.

Zalewamy bulionem, dodajemy pokrojoną w dość drobną kostkę kapustę, przyprawy solą, pieprzem, cukrem, liściem laurowym i zielem angielskim, gotujemy do momentu, aż kapusta zmięknie. Następnie dodajemy ryż i gotujemy kolejne 15 minut. Na końcu dodajemy przecier i koncentrat, doprawiamy papryką słodką i ostrą i odrobiną kminku.

Można posypać pietruszką.












4 komentarze:

dziękuję za komentarz