wtorek, 1 października 2013

powidła śliwkowe czekoladowo-cynamonowe

Właśnie skończyłam smażyć. Wprawdzie zajęło mi to dwa popołudnia -  mniej więcej 8 godzin ciągłego pilnowania i mieszania, ale było warto, już teraz w mojej kuchni pachnie świętami :)

potrzebne składniki:

4 kg śliwek,
1/2 kg cukru (może być mniej lub więcej w zależności od tego jak słodkie są śliwki),
1 laska wanilii
200 g  gorzkiej czekolady,
cynamon do smaku.

Ze śliwek wyjmujemy pestki, miksujemy, dodajemy cukier i smażymy, aż zgęstnieją dodajemy pestki wanilii, rozpuszczone nad kąpielą wodna czekolady oraz cynamon i dokładnie mieszamy. Gorące wkładamy do słoików i odwracamy dnem do góry.


6 komentarzy:

  1. musi być przepyszny... z czekoladą - obłęd! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. już się nie mogę doczekać kiedy zimą zrobię z nim ciasto :)

      Usuń
  2. no właśnie zima nadchodzi to przydają się takie w piwniczce :)

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za komentarz