poniedziałek, 28 października 2013

Schabowe trochę inaczej

Kiedy usłyszałam o schabowych marynowanych w śmietanie pomyślałam, że nie mogą być dobre, ale koleżanka zapewniała mnie, że są mięciutkie i pyszne, postanowiłam więc spróbować. Okazało się, że miała rację. Nie wierzycie? spróbujcie :)

potrzebne składniki:

4 kawałki schabu,
4 łyżeczki śmietany,
2 jajka,
bułka tarta do panierowania,
olej do smażenia,
ulubione przyprawy (w moim przypadku sól, pieprz, czosnek granulowany).

Kotlety rozbijamy, nacieramy przyprawami, następnie każdy smarujemy z każdej strony śmietaną. Tak przygotowane kotlety zostawiamy na 1-2 godziny w lodówce.

Jajka rozbijamy, doprawiamy wg upodobań.

Kotlety obtaczamy w jajku i bułce i smażymy z obu stron na złoto.


11 komentarzy:

  1. Witam ! Mam pytanie , a ta śmietana to jak ma być? Aneta.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. najzwyklejsza 18% procentowa, chodzi o to, żeby kwas mlekowy zmiękczył mięso :)

      Usuń
  2. pomysł stulecia...
    Jak o tym nie wiedziałaś to wybacz ale nie wiem co robisz w kuchni...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem wszystkiego, ale przynajmniej umiem sie do tego przyznac... Za to Ty na pewno wiesz wszystko...

      Usuń
    2. Wszystkiego też nie wiem, chociaż patrząc na treść mogę stwierdzić że wiem o wiele więcej ale ja nie prowadzę bloga "kulinarnego"... ;-)

      Usuń
    3. Nie jestem zawodowcem i nie uważam się za guru w dziedzinie gotowania.... Gotuję i piszę bloga, bo po prostu to lubię i pomimo to, że nie mam takiej wiedzy jak Ty wiele osób lubi mnie czytać. Jeśli mój blog Ci się nie podoba najzwyczajniej w świecie nie musisz tu przychodzić.

      Usuń
  3. Ooo, muszę spróbować, nie robiłam nigdy takiej wersji

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. musztarda zmiękcza mięso i nadaje ostrości. spróbuj koniecznie

      Usuń

dziękuję za komentarz