Kiedy usłyszałam o schabowych marynowanych w śmietanie pomyślałam, że nie mogą być dobre, ale koleżanka zapewniała mnie, że są mięciutkie i pyszne, postanowiłam więc spróbować. Okazało się, że miała rację. Nie wierzycie? spróbujcie :)
potrzebne składniki:
4 kawałki schabu,
4 łyżeczki śmietany,
2 jajka,
bułka tarta do panierowania,
olej do smażenia,
ulubione przyprawy (w moim przypadku sól, pieprz, czosnek granulowany).
Kotlety rozbijamy, nacieramy przyprawami, następnie każdy smarujemy z każdej strony śmietaną. Tak przygotowane kotlety zostawiamy na 1-2 godziny w lodówce.
Jajka rozbijamy, doprawiamy wg upodobań.
Kotlety obtaczamy w jajku i bułce i smażymy z obu stron na złoto.
Witam ! Mam pytanie , a ta śmietana to jak ma być? Aneta.
OdpowiedzUsuńnajzwyklejsza 18% procentowa, chodzi o to, żeby kwas mlekowy zmiękczył mięso :)
UsuńTeż tak myślę :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten pomysł :)
OdpowiedzUsuńMi tez
Usuńpomysł stulecia...
OdpowiedzUsuńJak o tym nie wiedziałaś to wybacz ale nie wiem co robisz w kuchni...
Nie wiem wszystkiego, ale przynajmniej umiem sie do tego przyznac... Za to Ty na pewno wiesz wszystko...
UsuńWszystkiego też nie wiem, chociaż patrząc na treść mogę stwierdzić że wiem o wiele więcej ale ja nie prowadzę bloga "kulinarnego"... ;-)
UsuńNie jestem zawodowcem i nie uważam się za guru w dziedzinie gotowania.... Gotuję i piszę bloga, bo po prostu to lubię i pomimo to, że nie mam takiej wiedzy jak Ty wiele osób lubi mnie czytać. Jeśli mój blog Ci się nie podoba najzwyczajniej w świecie nie musisz tu przychodzić.
UsuńOoo, muszę spróbować, nie robiłam nigdy takiej wersji
OdpowiedzUsuńmusztarda zmiękcza mięso i nadaje ostrości. spróbuj koniecznie
Usuń