wtorek, 5 czerwca 2012

biszkopt kakaowy

Pamiętacie jak kiedyś skarżyłam się że nie potrafię piec? poczyniłam od tego czasu na prawdę duże postępy, dziś mój przepis na biszkopt czekoladowy

potrzebne składniki:

6 jajek,
1 szklanka cukru,
3/4 szklanki mąki krupczatki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
3 łyżki kakao,
1 łyżka octu,
1 łyżka oleju,
2 łyżki wody,
kilka kropel olejku migdałowego,
szczypta soli,
1 opakowanie cukru waniliowego.


Żółtka i białka oddzielamy od siebie, do żółtek dodajemy ocet i olejek migdałowy, dokładnie mieszamy i odstawiamy. 

Do białek dodajemy szczyptę soli, ubijamy na sztywno 

Następnie dodajemy żółtka i cukier i cukier waniliowy, delikatnie mieszamy, potem, wciąż delikatnie mieszając dodajemy mąkę krupczatkę z proszkiem do pieczenia, a na samym końcu wodę zmieszaną z olejem . 

Wylewamy na standardową prostokątną blachę wyłożoną wytłuszczonym pergaminem i pieczemy około 30-40 minut w temperaturze 180* (do suchego patyczka, jeśli mam zamiar przekładać czymś biszkopt zwykle dzielę masę i piekę "na dwa razy", wtedy mam pewność, że blaty ciasta będą idealnie równe (a przy krojeniu różnie bywa, przynajmniej w moim przypadku).







4 komentarze:

  1. Z chęcią zjadłabym sobie teraz taki biszkopt, przełożony kremem z owocami. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny przepis. Trochę zdjęcie nie wyraźne, ale spróbuję go zrobić i przełożyć świeżymi truskawkami i bitą śmietaną. Wyzwanie na weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za komentarz