poniedziałek, 11 czerwca 2012

bananowy sernik z orzechową kruszonką

Nie wiem jak Wy, ale ja przepadam za sernikami, właściwie nie ma większego znaczenia jaki to sernik, klasyczny, czy na zimno, z owocami czy bez, kocham absolutnie wszystkie, tan upiekłam po raz pierwszy i na pewno upiekę go jeszcze nie raz

potrzebne składniki:

na herbatnikowo-orzechowy spód: 

150 g herbatników, 
50 g tartych orzechów, 
100 g masła, 
2 łyżki cukru, 

na orzechową kruszonkę:

125 g masła, 
100 g mąki pszennej,
 2 łyżki mąki kukurydzianej,
50 g tartych orzechów, 
75 g cukru brązowego,

 na serowo-bananową masę: 

1 kg ser twarogowego (1 wiaderko), 
2 opakowania budyniu bananowego, 
2 łyżki mąki ziemniaczanej, 
150 g cukru, 
1 opakowanie cukru waniliowego,
3 jajka, 
200 g masła, 
1 brzoskwinie w puszce

 Masło rozpuszczamy na małym ogniu, uważamy, żeby go nie przypalić, herbatniki rozdrabniamy na okruszki (można to zdobić uderzając w nie czymś ciężkim, np wałkiem, lub tak jak ja rozdrobnić je blenderem), dodajemy tarte orzechy i cukier, łączymy ze stopionym masłem, taką masą wykładamy dno prostokątnej (standardowej) blachy wyłożonej pergaminem i wkładamy do lodówki  na czas przygotowania masy serowej i kruszonki masy serowej

Składniki  kruszonki (siekamy, tak jak na kruche ciasto na pomocą siekaczki lub noża), kruszonka powinna mieć konsystencję mokrego piasku, wkładamy do zamrażarki na czas przygotowania masy serowej.

Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie dodajemy jajka i ser (może być z wiaderka jeśli nie z wiaderka to 2 razy go mielimy), na końcu dodajemy proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną (jeśli masa jest zbyt rzadka można dodać jej więcej na herbatnikowy spód wylewamy masę serową i równo ją rozprowadzamy, następnie układamy pokrojone w półplasterki brzoskwinie, a na nie kruszonkę (rozdrabniamy ją w palcach) pieczemy około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, po 10 minutach wyłączamy dolną grzałkę i pieczemy tylko górę, uważając by kruszonka się nie przypaliła

4 komentarze:

  1. Też uwielbiam serniki ale jeszcze bardziej banany pod każdą postacią dlatego tak podoba mi się ten przepis

    OdpowiedzUsuń
  2. Kusząca propozycja, z bananami jeszcze nie próbowałam :-)

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za komentarz