środa, 21 września 2011

raz... dwa... trzy... szybkie go...łą...ki :)

Przepis na te gołąbki wymyśliła moja Mama dawno, dawno temu. Pamiętam, że zachwyciły wtedy naszych gości. Ostatnio pojawiła się moda na gołąbki bez zawijania, zresztą wcale się nie dziwię, smakują  równie dobrze jak klasyczne, jednak ich przygotowanie zajmuje mniej czasu.

potrzebne składniki:

0,5 kg mięsa mielonego (najlepiej mieszane wieprzowe i wołowe),
o,5 kg białej kapusty,
szklanka kaszy manny,
2 jajka,
przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka,
0,5-1l rosołu drobiowego (może być z kostki),
olej do smażenia

Kapustę szatkujemy, solimy i zostawiamy na 40-60 minut żeby puściła sok, następnie odciskamy i kroimy na drobniejsze części.

Wszystkie składniki łączymy, doprawiamy i dokładnie wyrabiamy do uzyskania gładkiej masy.

Formujemy spore owalne kotlety.

Smażymy ze wszystkich stron na złoty kolor.

Następnie przekładamy do garnka i dusimy w bulionie jeszcze 20-30 minut (ja do bulionu dodaję jeszcze łyżkę masła).

Podajemy z sosem pomidorowym. W moim przypadku był to sos z torebki Napoli Knorr (jedyny moim zdaniem pomidorowy sos z torebki naprawdę godny polecenia).

6 komentarzy:

  1. Wygladaja pyszne poproszę jednego

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale bym sobie zjadła takiego gołąbeczka :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. proszę bardzo, częstujcie się :)

    OdpowiedzUsuń
  4. a co to za surówka obok gołabkow?? MAziajka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a to najzwyklejsza biała kapusta z majonezem i duuuuuuużą ilością suszonego koperku

      Usuń
  5. ja do bulionu dodaje przecier

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za komentarz