wtorek, 6 września 2011

domowa pizza

Z tego co wiem wiele osób ma problem ze zrobieniem ciasta do pizzy. Ja takiego problemy nie maiłam nigdy.Moje ciasto zawsze jest grube i puszyste, czyli takie jak najbardziej lubię. Właściwie zawsze robię je na oko ale na potrzeby bloga podaję proporcje.

potrzebne składniki:

1,5 szklanki mleka,
2 szklanki mąki (ewentualnie można dodać więcej)
1/2 opakowania świeżych drożdży,
4-5 łyżek oleju lub oliwy,
szczypta soli
łyżeczka cukru

Mleko delikatnie podgrzewany(powinno być letnie, w gorącym drożdże się zaparzą i nie urosną), dodamy cukier, sól, trochę mąki i pokruszone drożdże.
odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 30 minut.

Do dużej miski wsypujemy mąkę, wlewamy rozczyn drożdżowy i oliwę. dokładnie zagniatamy, do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ręki (jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dosypujemy mąki). ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na około pół godziny.

Następnie rozciągamy ciasto na blasze, smarujemy ketchupem lub sosem do pizzy i dodajemy rozkładamy dodatki. w moim przypadku jest to dużo dużo sera, wędlina, czasem pomidory, cebula, korniszony, kukurydza, generalnie co mam pod ręką.

Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut.

W podobny sposób można zrobić mini pizze, które bardzo często zastępują nam kanapki do pracy. Wystarczy ciasto podzielić na 8-10 części uformować okrągłe placuszki i ułożyć na nich ulubione dodatki
Takie mini pizze pieczemy trochę krócej, jakieś 15-20 minup powinno wystarczyć

8 komentarzy:

  1. Czy można dostać trójkącik? :))

    OdpowiedzUsuń
  2. naawet całą :) częstuj się smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Co nie zrobisz to człowiekowi ślinka leci :-)
    Nigdy nie robiłam pizzy ale kto wie może się skuszę i skorzystam z Twojego przepisu :-)
    Iwcia.

    OdpowiedzUsuń
  4. Iwciu to naprawdę nic trudnego :0

    OdpowiedzUsuń
  5. Pizza pierwsza klasa! W piątek też piekę:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszna pizza mmmm,ale dla mnie to czarna magia :( a wiadomo swoja taka najlepsza :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. spróbuj, to wcale nie takie trudne

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za komentarz